Προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνική αποκλιμάκωση – Τι απαντά ο Μπάιντεν

Προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνική αποκλιμάκωση – Τι απαντά ο Μπάιντεν

Πηγή: aftodioikisi.gr/AP Photo/ Evan Vucci/nbcnews.com

Το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Δύσης μεγάλωσε κι άλλο μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την ανάσχεση των πυρηνικών εξοπλισμών.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο Πούτιν αναστέλλει το πυρηνικό σύμφωνο, ο Μπάιντεν λέει ότι η Ρωσία δε θα νικήσει». Το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Δύσης μεγάλωσε κι άλλο μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την ανάσχεση των πυρηνικών εξοπλισμών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ένα χρόνο μετά, ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για πολλές βαρβαρότητες». Ο αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος, που θα μπορούσε να τελειώσει με μια λέξη, δε φαίνεται ότι θα λήξει σύντομα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με το πάγωμα της συνθήκης των πυρηνικών με τις ΗΠΑ». Παύση από το σύμφωνο New Start ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος, ενώ ο Μπάιντεν προσπάθησε να απαντήσει από τη Βαρσοβία. Η ΕΕ προειδοποιεί για την αύξηση του κινδύνου γενικευμένης σύρραξης. Τέλος η Washington Post: «Μπάιντεν και Πούτιν εκφέρουν αντικρουόμενες ομιλίες». Από την Πολωνία, ο αμερικανός πρόεδρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοκρατία σύμφωνα με το Documento και τον Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν ορκίζεται στην ενότητα της δυτικής συμμαχίας». Ο αμερικανός πρόεδρος στην Πολωνία αντικρούει τα μηνύματα του Πούτιν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν αναστέλλει τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα». Σε μια ομιλία της κατάστασης του έθνους, ο πρόεδρος της Ρωσίας ισχυρίζεται ξανά ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν θέλει πλέον να συμμορφωθεί με τη συμφωνία αφοπλισμού με τις ΗΠΑ. Τέλος, η Die Welt: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ασήμαντο θέμα». Στην ομιλία του δίνει έμφαση στην εσωτερική πολιτική. Ανεστάλη η πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν:  «Ο Πούτιν σηματοδοτεί την επιστροφή των πυρηνικών δοκιμών του Ψυχρού Πολέμου». Ο ρώσος πρόεδρος σκίζει την τελευταία συνθήκη με τις ΗΠΑ σε μια πύρινη ομιλία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι αναστέλλουν την απεργία για να μπουν στις ‘επείγουσες’ διαπραγματεύσεις μισθών». Αυτή την Τετάρτη, κυβέρνηση και σωματεία θα κάνουν έναν κύκλο έντονων διαπραγματεύσεων για την αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών εργαζομένων. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν προκαλεί τον Πούτιν». Ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο ρώσο ομόλογό του λέει ότι: «Νόμιζες ότι θα παραδοθούμε. Έκανες λάθος. Η Ρωσία δε θα νικήσει». Ο πόλεμος της ρητορικής εντείνεται καθώς ο Πούτιν αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και κάνει τον κόσμο ένα επικίνδυνο μέρος, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Προσφορά 3,5% αύξηση στο δημόσιο τομέα». Η κυβέρνηση προσφέρει μία, κατά τη γνώμη της, δίκαιη διευθέτηση για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων με σκοπό να προλάβει το νέο κύμα απεργιών που ετοιμάζονται.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πούτιν-Μπάιντεν, ομιλίες για εξοπλισμούς». Ο ρώσος πρόεδρος λέει ότι η “ειδική επιχείρηση” προχωρά, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για τη νίκη και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία START για την ανάσχεση των πυρηνικών εξοπλισμών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ζελένσκι τα ‘ψέλνει’ στο Μπερλουσκόνι». Ο ουκρανός πρόεδρος λέει στον καβαλιέρε ότι “δεν του έχουν βομβαρδίσει ποτέ την πατρίδα”, για να λάβει την απάντηση: “δεν είναι αλήθεια, κι εγώ αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι μου”. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η ανοικοδόμηση μετά τον τρόμο». Τα δάκρυα της πρωθυπουργού στη Μπούτσα, ενώ στη συνάντησή της με το Ζελένσκι στο Κίεβο, η Μελόνι είπε ότι «είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος». Στην Ιταλία πέφτει ο κλήρος για την ανοικοδόμηση της Οδησσού. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ευθεία αντιπαράθεση Πούτιν-Μπάιντεν». Το Κρεμλίνο απειλεί τη Δύση με την αναστολή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τελετή Σεζάρ 2023: Μερικοί το προτιμούν ματσό». Παρά τη μεταρρύθμιση της Ακαδημίας και τις προσπάθειες για μεγαλύτερη ισότητα, οι γυναίκες είναι απούσες για το βραβείο στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας. Μεροληψία στις ψήφους ή επιμονή μιας σεξιστικής αντίληψης στο γαλλικό σινεμά, αναρωτιέται η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Στίβεν Σπίλμπεργκ: ο άνθρωπος σινεμά». Η αυτοβιογραφική ταινία «The Fabelmans» που αφηγείται την ιστορία του σινεμά και μια προσωπική τραγωδία, κάνει το γνωστό σκηνοθέτη, που περιφρονείται από τους σινεφίλ, τον τελευταίο φύλακα του χολυγουντιανού ναού, εκτιμά η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο: “Η δημοκρατία αντέχει”». Ο αμερικανός πρόεδρος στο ταξίδι του στην Ουκρανία ανακοίνωσε τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας. Τέλος, η Le Figaro: «Το σοκ των δύο κόσμων». Ενώ στη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε από τη Βαρσοβία: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία δε θα σταματήσει».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν αναστέλλει την τελευταία συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών». Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει να πάει μέχρι τέλους τον πόλεμο. Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι διαλύεται η αρχιτεκτονική του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν σπάει τα 35 χρόνια ελέγχου των πυρηνικών όπλων». O ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να εκφοβήσει τη Δύση με το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης για να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play