Politico: Με δωρεάν τσάι και λουκάνικα ο Πούτιν πείθει τους Ρώσους να επευφημούν τον πόλεμο

Politico: Με δωρεάν τσάι και λουκάνικα ο Πούτιν πείθει τους Ρώσους να επευφημούν τον πόλεμο
Το περιστατικό είναι πραγματικό και χαρακτηριστικό του πώς ο Πούτιν πείθει τους Ρώσους να συντάσσονται με τον πόλεμο. Πίσω από τα λουκάνικα και το τσάι υπάρχει η απόφαση του Πούτιν να «χρησιμοποιεί» επιδέξια τον λαϊκό παράγοντα.

Το περιστατικό είναι πραγματικό και χαρακτηριστικό του πώς ο Πούτιν πείθει τους Ρώσους να συντάσσονται με τον πόλεμο. Πίσω από τα λουκάνικα και το τσάι υπάρχει η απόφαση του Πούτιν να «χρησιμοποιεί» επιδέξια τον λαϊκό παράγοντα.

Οι πληρωμές και τα δώρα προσελκύουν πλήθη στο εθνικό στάδιο της Μόσχας καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιορτάζει την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Στην πραγματικότητα, από το 2014 οι συγκεντρώσεις έχουν γίνει ένα σταθερό χαρακτηριστικό της ηγεσίας του Πούτιν

Μεταξύ των προνομίων που προσφέρθηκαν σε όσους χτυπούσαν τα πόδια τους για να ζεσταθούν έξω από το στάδιο Luzhniki της Μόσχας, υπήρχαν ζεστά ροφήματα, πληρωμές, δωρεάν φαγητό ή μια μέρα άδεια από το μάθημα. Άλλοι απλώς είχαν πει στους εργοδότες τους να παρευρεθούν, ανέφεραν ανεξάρτητα ΜΜΕ.

«Είμαστε από την Russian Post», είπε ένας νεαρός άνδρας με σκούρα μαλλιά, βυθίζοντας το πρόσωπό του στο παλτό του. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια γυναίκα με λευκό μάλλινο καπέλο είχε φωνάξει το όνομά του από μια λίστα και του έδωσε μια χάρτινη πρόσκληση στα χρώματα της ρωσικής τρίχρωμης.

«Πρόσκληση στο εορταστικό πρόγραμμα «Δόξα στους υπερασπιστές της πατρίδας»», έγραφε.

Η μαζική εκδήλωση στο στάδιο Luzhniki της Μόσχας την Τετάρτη δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθόρμητη. Αλλά σίγουρα ήταν ένα πλήθος.

Δεκάδες χιλιάδες αναφέρθηκαν ότι ξεχύθηκαν μέσα από τους ανιχνευτές μετάλλων που ήταν εγκατεστημένοι στο Λουζνίκι, κάποτε το στολίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρωσίας που φιλοξενήθηκε το 2018 και σύμβολο της διεθνούς απήχησής του. Τώρα είναι μια αγαπημένη τοποθεσία για οργανωμένες πατριωτικές συγκεντρώσεις.

Αυτή η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας στις 23 Φεβρουαρίου, μια παραδοσιακή γιορτή στη Ρωσία, η οποία φέτος λειτουργεί ως αισιόδοξη επέτειος για την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια μέρα αργότερα.

Η σύνθεση περιελάμβανε μια σειρά από αστέρες της ποπ που είναι τακτικά πρόσωπα σε πατριωτικές εκδηλώσεις, όπως οι τραγουδιστές Γκριγκόρι Λεπς και Όλεγκ Γκαζμάνοφ, οι οποίοι περιλαμβάνονται και οι δύο στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Ο τραγουδιστής Shaman δημοσίευσε τη μπαλάντα του “We’ll rise”, ντυμένος με ένα μπλουζάκι που έγραφε: “Είμαι Ρώσος”.

Αλλά το πραγματικό αστέρι ήταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φαινόταν φανερά ευχαριστημένος αφού ανέβηκε στη σκηνή φωνάζοντας: «Ρωσία! Ρωσία!”

«Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν πέρασε από τη φιλοδοξία της νομιμότητας ενός εκλεγμένου προέδρου στη νομιμότητα του παντοδύναμου Ηγέτη. Και αν είσαι ηγέτης, χρειάζεσαι ένα πλήθος για να μαζευτεί γύρω σου», είπε στο POLITICO ο αναλυτής Νικολάι Πετρόφ, σύμβουλος στο think tank Chatham House.

Αλλά ακόμη και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Κρεμλίνου θα πάλευε να παρουσιάσει τις συγκεντρώσεις ως αυθόρμητες. Στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές σκηνές με σειρές παρόμοιων λεωφορείων που μεταφέρουν ανθρώπους με παρόμοια εμφάνιση που στη συνέχεια κυματίζουν ρωσικές σημαίες παρόμοιου μεγέθους μοιάζουν περισσότερο με τη Βόρεια Κορέα παρά με το Γούντστοκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play