FAZ: Σε υψηλό επταετίας οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

FAZ: Σε υψηλό επταετίας οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

Πηγή: Αρχείου

Στο πιο υψηλό ποσοστό φθάνουν πια οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016.

Στο πιο υψηλό ποσοστό φθάνουν πια οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Τα εθνικά συστήματα ασύλου τελούν υπό μεγάλη πίεση.

Η Ε. Ε. κατέγραψε περισσότερες αιτήσεις ασύλου πέρυσι από ό,τι τα τελευταία επτά χρόνια. Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) τεκμηρίωσε συνολικά 966.000 αιτήσεις στις 27 χώρες μέλη καθώς και στην Ελβετία και τη Νορβηγία. Αυτό ήταν ένα ποσοστό κατά 50% περισσότερο από το 2021. Ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από το 2016, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη.

O οργανισμός αποδίδει την άνοδο εν μέρει «στη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», στις πολυάριθμες συγκρούσεις στον κόσμο, καθώς επίσης και στα προβλήματα με τον εφοδιασμό τροφίμων, που έκαναν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε από Σύρους και Αφγανούς το 2022. Τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, αφού απολαμβάνουν καθεστώς ειδικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Ο οργανισμός της ΕΕ βλέπει τα «εθνικά συστήματα υποδοχής να υπόκεινται σε σημαντική πίεση λόγω των αυξημένων ποσοστών». Η Γερμανία, επί παραδείγματι, κατέγραψε 244.132 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών τον Ιανουάριο, επικαλούμενο την υπεύθυνη ομοσπονδιακή υπηρεσία. Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία καταγράφηκαν στη Γερμανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play