Politico: 48 δισ. Ευρώ το περιβαλλοντικό κόστος του πολέμου

Politico: 48 δισ. Ευρώ το περιβαλλοντικό κόστος του πολέμου

Πηγή: Αρχείου

Τα περιβαλλοντικά σημάδια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πραγματικά πολύ υψηλά. Το Κίεβο υπολογίζει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από τον πόλεμο σε πάνω από 48 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σύγκρουση έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης, έχει κάψει δάση και έχει καταστρέψει εθνικά πάρκα. Οι ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει έντονη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, εκθέτοντας τους κατοίκους σε τοξικές χημικές ουσίες και μολυσμένο νερό. Οι τακτικοί βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων περιβαλλοντικής ζημίας ξεπερνά τις 2.300, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, Ρουσάν Σρίλετς. Το υπουργείο του εκτιμά το συνολικό κόστος σε 51,45 δισ. δολάρια (=48,33 δισ. ευρώ).

Από αυτές τις τεκμηριωμένες υποθέσεις, 1.078 έχουν ήδη παραδοθεί στις αρχές επιβολής του νόμου, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να λογοδοτήσει η Μόσχα στο δικαστήριο για περιβαλλοντική ζημία.

Ορισμένες ΜΚΟ έχουν επίσης παρέμβει για να τεκμηριώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σύγκρουσης, με στόχο την παροχή δεδομένων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον για να τους βοηθήσουν να δώσουν προτεραιότητα στις επιθεωρήσεις ή να εντοπίσουν περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο ρύπανσης.

Μεταξύ αυτών είναι η PAX, μια ειρηνευτική οργάνωση με έδρα την Ολλανδία, η οποία συνεργάζεται με το Κέντρο Πληροφοριακής Ανθεκτικότητας (CIR) για την καταγραφή και την ανεξάρτητη επαλήθευση περιστατικών περιβαλλοντικής ζημίας στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, έχει επαληθεύσει 242 τέτοιες περιπτώσεις.

«Βασιζόμαστε κυρίως σε αυτά που τεκμηριώνονται και σε αυτά που μπορούμε να δούμε», δήλωσε ο Βιμ Ζβινγενμπούργκ, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικού αφοπλισμού της PAX. Οι πληροφορίες προέρχονται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογαριασμούς δημοσίων μέσων και δορυφορικές εικόνες και στη συνέχεια επαληθεύονται ανεξάρτητα.

«Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν δεν υπάρχει κανείς εκεί να το ηχογραφήσει … δεν το βλέπουμε», είπε. «Είναι μια τόσο μεγάλη χώρα, οπότε γίνονται μάχες σε τόσες πολλές τοποθεσίες και αναμφίβολα, μας λείπουν πράγματα».

Αφού τελειώσει η σύγκρουση, τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον προσδιορισμό «τι χρειάζεται όσον αφορά τον καθαρισμό, την αποκατάσταση και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών», είπε ο Βιμ Ζβινγενμπούργκ.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο πιστεύει ότι η νομική υπόθεση που δημιουργείται με την περιβαλλοντική καταστροφή κατά της Μόσχας θα γίνει πιθανή πηγή χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της χώρας και την αποκατάσταση του πληγωμένου τοπίου και των οικοσυστημάτων της.

Η προσπάθεια περνάει και στα ταμεία της ΕΕ. Σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποκαταστήσει το περιβάλλον της μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη χώρα εκτός ΕΕ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play