Ο Μπάιντεν καθησύχασε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν καθησύχασε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ

Πηγή: Αρχείου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους συμμάχους στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ. σύμφωνο ελέγχου.

Δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής περιοδείας για τον εορτασμό της πρώτης επετείου του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Νέα Συνθήκη «μεγάλο λάθος».

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας τροφοδοτήθηκαν την Τρίτη από μια ομιλία του Πούτιν στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την κριτική του στη Δύση και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν απειλητικά εναντίον της.

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως σαφής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν από την πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία ενόψει της συνάντησης των «Εννέα του Βουκουρεστίου» – ενός οργανισμού που συγκεντρώνει εννέα χώρες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας.

«Το άρθρο 5 είναι μια ιερή δέσμευση. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο άρθρο της συνθήκης της Συμμαχίας που προβλέπει ότι οποιαδήποτε επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη του. και οδηγεί σε συλλογική απάντηση.

Οι περισσότεροι από τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», εκτός από την Ουγγαρία του Β. Όρμπαν, είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ενισχυμένης στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ζητώντας ειδικότερα την παράδοση συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο.

Κατά τη συνάντηση που διοργανώθηκε στη Βαρσοβία, ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Ως ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, είστε η πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι ηγέτες των «Εννέα Βουκουρεστίου» δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία, η οποία περιγράφεται ως «η πιο σημαντική απειλή και άμεση για την ασφάλεια των συμμάχων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play