Politico: H Μ. Βρετανία κατηγορεί τις ΗΠΑ για προστατευτισμό

Politico: H Μ. Βρετανία κατηγορεί τις ΗΠΑ για προστατευτισμό

Πηγή: Αρχείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικρίνει τον «προστατευτισμό» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αιτία είναι ο Νόμος για τον Πληθωρισμό (=New Inflation Act), που θέσπισε ο Μπάιντεν και δημιουργεί οικονομικό «πονοκέφαλο» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ αποκαλύπτει μεγάλο ρήγμα με τις ΗΠΑ σχετικά με τις πράσινες επιδοτήσεις.

Ο «προστατευτικός» νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Τζο Μπάιντεν δεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ενιαίο σημείο αποτυχίας» στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποίησε η επικεφαλής εμπορίου της Βρετανίας Κέμι Μπάντενοχ.

Μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του POLITICO, η υπουργός προέβλεψε ότι ο εμβληματικός νόμος δεν θα επιτύχει τους βασικούς του στόχους. Τα σχόλια ήρθαν λίγα λεπτά αφότου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπεράσπισε τον Νόμο στην ίδια εκδήλωση.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού προσφέρει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για να δώσει κίνητρα για την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και να δημιουργήσει πράσινες υποδομές. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο στις δικές τους βιομηχανίες από τη μαζική βοήθεια προς τις αμερικανικές εταιρείες.

«Η ΕΕ είναι πολύ ανήσυχη και εργαζόμαστε από κοινού μαζί της για αυτό», είπε η Βρετανίδα υπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο η ΕΕ που κάνει πράγματα και δεν είμαστε στην αίθουσα. Η Ιαπωνία ανησυχεί. Η Νότια Κορέα ανησυχεί. Η Ελβετία ανησυχεί».

«Πολλές χώρες, υποστήριξε η υπουργός, τώρα «βλέπουν τι κάνουν οι ΗΠΑ με ανησυχία».

«Ο νόμος είναι ενσωματωμένος με τρόπο που θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού για όλους τους άλλους», τόνισε, «και αυτό δεν θα έχει τον αντίκτυπο που θέλει να έχει όταν εξετάζει την οικονομική πρόκληση που παρουσιάζει η Κίνα. Άρα όχι, δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα, όχι μόνο επειδή είναι προστατευτική. Αλλά δημιουργεί επίσης ένα μόνο σημείο της αποτυχίας σε ένα διαφορετικό μέρος, όταν στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε είναι η διαφοροποίηση και η ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού σε όλους τους τομείς».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play