Politico: Νέοι περιορισμοί για παραπληροφόρηση σε TikTok, Twitter και Facebook

Politico: Νέοι περιορισμοί για παραπληροφόρηση σε TikTok, Twitter και Facebook

Πηγή: Pixabay

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης και την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης και την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Οι οδηγίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν κυρίως στην προστασία ανηλίκων χρηστών.

Συγκεκριμένα, τοTikTok, το Twitter, το Facebook και το Instagram έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι θα αντιμετωπίσουν τους αυστηρότερους κανόνες βάσει του νόμου της ΕΕ για την εποπτεία περιεχομένου, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Οι πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις σαρωτικές απαιτήσεις από το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κατάργησης παράνομου περιεχομένου, του περιορισμού της παραπληροφόρησης και της καλύτερης προστασίας των παιδιών και των εφήβων υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η TikTok ανέφερε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι είχε καταμετρήσει κατά μέσο όρο 125 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο μπλοκ από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Η Meta ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπήρχαν περίπου 255 εκατομμύρια μέσοι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες με βάση την ΕΕ στο Facebook και περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες στο Instagram μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022. Το Twitter είπε ότι είχε σχεδόν 101 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ κατά μέσο όρο τις τελευταίες 45 ημέρες. Το YouTube είπε ότι πάνω από 401 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών, εάν οι έρευνές τους διαπιστώσουν ότι φταίνε τόσο μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP). Οι μεγάλες εταιρείες θα ελέγχονται επίσης από εξωτερικές εταιρείες για να ελεγχθεί ότι κάνουν αρκετά ώστε οι αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες τους να μην ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κρίσιμα εσωτερικά δεδομένα.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok έχουν τεθεί υπό έλεγχο για διάδοση παραπληροφόρησης και ώθηση των χρηστών σε τρύπες από κουνέλια ολοένα και πιο ακραίου περιεχομένου. Το Instagram έχει επίσης αντιμετωπίσει εκτεταμένη κριτική επειδή φέρεται να βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών.

Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να πληρώνουν έως και 0,05 τοις εκατό του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του DSA. Εν τω μεταξύ, οι μικρότερες πλατφόρμες θα πρέπει να σέβονται λιγότερες υποχρεώσεις και θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου. Θα πρέπει να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του DSA από το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play