Reuters: ΕΕ – Υποστηρικτικά μέτρα για την κυπριακή ναυτιλία

Reuters: ΕΕ – Υποστηρικτικά μέτρα για την κυπριακή ναυτιλία

Πηγή: Pixabay

Η Κύπρος συσπειρώνει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει την στήριξή τους στην ναυτιλία.

Η Κύπρος συνομιλεί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία που πλήττεται από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Κύπρος έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο στην ΕΕ μετά τη Μάλτα και την Ελλάδα. Έχει δει αποστασιοποιήσεις, ή και η ίδια να έχει υποστεί σημαίες, περίπου το ένα πέμπτο του στόλου πετρελαιοφόρων της τους τελευταίους μήνες, που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι προτάσεις του νησιού περιλαμβάνουν αυτόματες επεκτάσεις των λεγόμενων συστημάτων φορολόγησης χωρητικότητας – που υπάγονται στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις – καθώς και εκπτώσεις φόρου χωρητικότητας για στόλους με Ευρωπαίους και Ουκρανούς ναυτικούς και καλύτερους όρους για τους αερομεταφορείς της ΕΕ σε τρίτες δικαιοδοσίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλειος Δημητριάδης.

Ο φόρος χωρητικότητας είναι ένα σύστημα όπου οι πλοιοκτήτες ή οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν έναν ετήσιο φόρο που υπολογίζεται με βάση τη φέρουσα ικανότητα ενός πλοίου και όχι με βάση το κέρδος. Υπόκειται σε αναθεωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες ανέλαβαν να εξετάσουν υποστηρικτικά μέτρα για τον κλάδο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου στις αποστολές ρωσικού αργού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play