Τσεχία: Η Κίνα συνιστά «φαρμακευτική» απειλή

Τσεχία: Η Κίνα συνιστά «φαρμακευτική» απειλή

Πηγή: BioWorld

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των τσεχικών υπηρεσιών πληροφοριών, η κινεζική απειλή σχετίζεται επίσης με τη μαζική παραγωγή φαρμάκων στην ασιατική χώρα.

Η Κίνα απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων πλέον και των φαρμάκων, δήλωσε ο διευθυντής της τσεχικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας Michal Koudelka, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί, ιδίως, δεν θα πρέπει να επαναλάβουν το ίδιο λάθος όταν στο παρελθόν υποβαθμίστηκαν οι συναγερμοί ασφαλείας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των τσεχικών υπηρεσιών πληροφοριών, η κινεζική απειλή σχετίζεται επίσης με τη μαζική παραγωγή φαρμάκων στην ασιατική χώρα.

«Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν η Κίνα σταματούσε την παραγωγή φαρμάκων για την Ευρώπη ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς κρίσης ή σύγκρουσης», προειδοποίησε ο Koudelka κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης που διοργανώθηκε στο τσεχικό κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη στρατηγική της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία μεταξύ άλλων θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια κρίση έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων που έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους λόγους είναι η διακοπή της προμήθειας φαρμάκων από την Κίνα, δήλωσε πρόσφατα το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών της Τσεχίας.

Ειδικά τον περασμένο μήνα, τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά (οτιδήποτε περιέχει παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη), καθώς και τα αντιβιοτικά, ήταν σε έλλειψη στα φαρμακεία, ενώ τα φάρμακα για παιδιά ήταν ιδιαίτερα σπάνια.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Olivier Véran δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας τον περασμένο μήνα ότι είναι απόλυτη ανάγκη για το Παρίσι να μετεγκαταστήσει φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή φαρμάκων.

«Ένα από τα διδάγματα της κρίσης είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει κατά 95% εξαρτημένη από μερικές ασιατικές χώρες όσον αφορά την πρόσβαση σε φάρμακα», δήλωσε.

Ομοίως στη Βιέννη, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα υγείας, Philip Kucher, πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός εθνικού αποθέματος βασικών φαρμάκων για την κρίση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «η διαθεσιμότητα φαρμάκων που σώζουν ζωές είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στην τύχη ή στην Κίνα».

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2020, τα βασικά και σημαντικά φάρμακα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, καθώς τότε το 40% των φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην ΕΕ προερχόταν από χώρες εκτός ΕΕ, ενώ το 60-80% των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών παράγονταν στην Κίνα και την Ινδία.

Ειδικότερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μη ευρωπαϊκός προμηθευτής φαρμακευτικών προϊόντων με 14,3% του συνολικού όγκου, ακολουθούν οι ΗΠΑ (4,0%) και τέλος η Ινδία (2,4%), σύμφωνα με το Nikkei Asia.

Όχι ξανά «το ρωσικό λάθος»

«Ένας άλλος πολύ σοβαρός κίνδυνος που σχετίζεται με την Κίνα είναι η αρκετά μαζική διάδοση της παραπληροφόρησης για διάφορα θέματα, πόσο μάλλον τώρα, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Koudelka.

Οι προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία έχουν συχνά υποβαθμιστεί, τόνισαν οι τσεχικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, οι πολιτικοί δεν πρέπει να επαναλάβουν το ίδιο λάθος με την Κίνα.

«Σας παρακαλούμε να μας ακούσετε τώρα όταν λέμε ότι οι κινεζικές δραστηριότητες αποτελούν κίνδυνο για την Τσεχική Δημοκρατία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», δήλωσε ο Koudelka.

Η Τσεχία αντιμετώπισε ένα νέο κύμα επικρίσεων προερχόμενο από το Πεκίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας με το γραφείο του προέδρου της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την Κίνα, αλλά το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος της επικράτειάς του. Οι ηγέτες πολλών χωρών δεν συναντώνται επίσημα με κορυφαίους πολιτικούς της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουν την Κίνα.

Επί του παρόντος, όλοι οι εκπρόσωποι της Τσεχικής Δημοκρατίας , συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, του προέδρου και των επικεφαλής της κάτω και άνω Βουλής- μιλούν με μια φωνή, επιμένοντας στη συνέχιση της σχέσης με την Ταϊβάν, ανεξάρτητα από τις κινεζικές ανησυχίες.

«Η αναδυόμενη τσεχική στάση απέναντι στην Κίνα γίνεται ουσιαστικά αντιληπτή στον κόσμο. Η χώρα έχει έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο και μια ηγεσία που κατανοούν τις απειλές που συνδέονται με το Πεκίνο», αναγνώρισε ο Luke de Pulford, διευθυντής της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, μιας διεθνούς διακομματικής ομάδας νομοθετών που εργάζεται για τη μεταρρύθμιση σχετικά με τον τρόπο που οι δημοκρατικές χώρες προσεγγίζουν την Κίνα.

Πηγή: EURACTIV.cz ,( Aneta Zachová)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play