Αγριεύει ο εμφύλιος στη Ρωσία: Ο Σοϊγκού κατηγορείται για «Εσχάτη προδοσία»

Αγριεύει ο εμφύλιος στη Ρωσία: Ο Σοϊγκού κατηγορείται για «Εσχάτη προδοσία»

Πηγή: Αρχείου

Το «αφεντικό» της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, χθες κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (βλέπε Σεργκέι Σοϊγκού) για «εσχάτη προδοσία»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει ο εμφύλιος μεταξύ των ανώτατων κλιμακίων εξουσίας στη Μόσχα, με τα «στρατόπεδα» να έχουν παγιωθεί, και να «ανταλλάσουν βολές» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, φαινομενικά ερήμην του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εσχάτη προδοσία»

Το «αφεντικό» της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, χθες Τρίτη κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (βλέπε Σεργκέι Σοϊγκού) για «εσχάτη προδοσία», δηλαδή για την υποτιθέμενη απόπειρα καταστροφής της ιδιωτικής μισθοφορικής οργάνωσής του, σε ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την υπηρεσία Τύπου του στο κανάλι του στο Telegram.

«Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (Βαλέρι Γκεράσιμοφ – φωτό μαζί με Πούτιν και Σοϊγκού) και ο Υπουργός Άμυνας δίνουν εντολές δεξιά και αριστερά, ότι η Wagner PMC δεν πρέπει να λάβει πυρομαχικά, δεν βοηθούν επίσης στις αεροπορικές μεταφορές», υποστήριξε ο Πριγκόζιν.

«Υπάρχει ευθεία αντιπολίτευση, η οποία δεν λέγεται τίποτα άλλο από προσπάθεια καταστροφής της PMC», είπε. «Αυτό μπορεί να εξισωθεί με εσχάτη προδοσία τώρα, όταν η Wagner PMC μάχεται για τον Μπαχμούτ, χάνοντας εκατοντάδες μαχητές της κάθε μέρα».

Στην ηχογράφηση, ένας φαινομενικά απογοητευμένος Πριγκόζιν παραπονέθηκε επίσης για τον υψηλό αριθμό θανάτων της ομάδας Wagner, επικαλούμενος συνεχή έλλειψη προμηθειών.

«Η Wagner PMC δεν έχει πυρομαχικά. Γιατί και οι υπόλοιπες μονάδες έχουν συνεχή έλλειψη πυρομαχικών; Μια χούφτα στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι αυτή είναι η χώρα τους, ο λαός τους, αποφάσισαν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν όποτε τους βολεύει», είπε δε.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει ασκήσει επανειλημμένα δημόσια κριτική στο υπουργείο Άμυνας και την ρωσική στρατιωτική διοίκηση, έχοντας ως υποστηρικτή τον Ραμζάν Καντίροφ. Ο ιδρυτής της Wagner επικρίνει διαρκώς το υπουργείο Άμυνας για έλλειψη πυρομαχικών και εξοπλισμού, για λάθη τακτικής στο πεδίο της μάχης και επειδή το υπουργείο οικειοποιείται τις επιτυχίες των δικών του μισθοφόρων.

«Λειτουργείς προς όφελος του εχθρού»

Απαντώντας σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε τον ιδρυτή της Wagner για «διασπαστικές συμπεριφορές» και ότι λειτουργεί προς όφελος του εχθρού.

«Όλες οι αιτήσεις για προμήθεια πυρομαχικών για μονάδες εφόδου ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι.

»Τις επόμενες ημέρες, όλα τα αιτήματα για πυρομαχικά που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο θα παρασχεθούν πλήρως για τις μονάδες εφόδου. Στις 25 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις πυρομαχικών κάθε βεληνεκούς σύμφωνα με την υποβληθείσα αίτηση για τον Μάρτιο. Συνολικά, κατά το παρελθόν έτος, οι ανάγκες των αποσπασμάτων εφόδου για πυρομαχικά καλύφθηκαν κατά 140 τοις εκατό των αιτήσεων που ελήφθησαν. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.

»Για άλλη μια φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι εθελοντές, όπως και το στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων επίθεσης των τμημάτων, εκτελούν με θάρρος και ανιδιοτέλεια τις πιο δύσκολες μάχιμες αποστολές για την απελευθέρωση του Ντονμπάς από τους μαχητές του καθεστώτος του Κιέβου. Οι προσπάθειες διάσπασης του στενού μηχανισμού αλληλεπίδρασης και υποστήριξης μεταξύ των τμημάτων των ρωσικών τμημάτων είναι αντιπαραγωγικές και λειτουργούν μόνο προς όφελος του εχθρού».

Πριγκόζιν, Καντίροφ και Σουροβίκιν δεν πήγαν στην ομιλία Πούτιν

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, μια σειρά σημαντικά πρόσωπα που η δράση τους σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν παρίσταντο, όπως παρατήρησαν μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα δεν παρίσταντο ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Σουροβίκιν, αλλά και ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Το κάναλι στο Telegram “mozem obiasnit” (Μπορούμε να εξηγήσουμε), επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ήταν στην αίθουσα, ενώ στα μέσα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου, τον Ντμίτρι Μενβέντεφ, τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τον πήρε ο ύπνος όπως και τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Λεονίντ Σλούτσκι.

Το ίδιο κανάλι, διαπίστωσε μέσω των ιστοτόπων που δείχνουν τις πτήσεις αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο, ότι το προσωπικό αεροσκάφος του προέδρου της Τσετσενίας αναχώρησε με προορισμό το Άμπου Ντάμπι. Πρόσφατα υπήρξαν πληροφορίες οι οποίες ωστόσο επίσημα δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ότι ο Ραμζάν Καντίροφ η παρουσία του οποίου στα μέσα ενημέρωσης έχει περιορισθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, περνάει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου RTVI, που παρίστατο στην αίθουσα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν είδε τον Καντίροφ και τον Σομπιάνιν, ο οποίος σύμφωνα με το κάναλι Verstka στο Telegram, δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ασθένειας.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε μέσω της υπηρεσίας τύπου που διαθέτει, ότι δεν είχε προσκληθεί στην ομιλία του Ρώσου προέδρου. Ερωτηθείς σχετικά, ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν τον κάλεσε στη σημερινή ομιλία του, προσθέτοντας ότι «έχει δουλειά στο Μπαχμούτ» και ότι «τα μέλη της Wagner δεν πηγαίνουν σε τέτοιες εκδηλώσεις».

Πηγή:  ΑΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play