ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες του Ιράν

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες του Ιράν

Πηγή: AP PHOTO

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 32 άτομα και δύο οντότητες που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι ο Ιρανός υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης και ο υπουργός Παιδείας, ο αναπληρωτής διοικητής και εκπρόσωπος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), οι συνιδρυτές της Ακαδημίας Ravin, η οποία είναι καταχωρισμένη στην ΕΕ, μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου που υποστηρίζουν τη βίαιη καταστολή, μέλη της αστυνομίας, δικαστικοί σε διάφορα μέρη της χώρας, καθώς και φύλακες και διευθυντές φυλακών.

Οι σημερινοί χαρακτηρισμοί στοχεύουν επίσης το Ίδρυμα Συνεργασίας των Δυνάμεων Επιβολής του Νόμου (LEF) και το Ινστιτούτο Επιστημονικών και Κοινωνικών Σπουδών της Αστυνομίας.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 196 άτομα και 33 οντότητες. Αποτελούνται από πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων στους αναφερόμενους. Ισχύει επίσης απαγόρευση των εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καλούν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, να σταματήσουν την προσφυγή σε αυθαίρετες συλλήψεις ως μέσο φίμωσης των επικριτικών φωνών και να απελευθερώσουν όλους όσους κρατούνται άδικα.

Η Ένωση καλεί το Ιράν να τερματίσει την πρακτική της επιβολής και εκτέλεσης θανατικών ποινών κατά των διαδηλωτών, να ανακαλέσει τις θανατικές ποινές που απαγγέλθηκαν, καθώς και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play