Ένταξη ΕΕ: «Η Ουκρανία σημείωσε πρόοδο που κανείς δεν περίμενε»

Ένταξη ΕΕ: «Η Ουκρανία σημείωσε πρόοδο που κανείς δεν περίμενε»

Πηγή: Αρχείου

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πού βρίσκεται το Κίεβο στον δύσκολο και ανοδικό δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πού βρίσκεται το Κίεβο στον δύσκολο και ανοδικό δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στο ερώτημα απαντούν εμπειρογνώμονες οι οποίοι επισημαίνουν τις «σημαντικές» προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία από την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022. Η άποψη αυτή φιλοξενείται στο Euronews.

Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΕΕ σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο είναι ένα σενάριο άνευ προηγουμένου για τις 27 χώρες μέλη.

Κι όμως, οκτώ μήνες μετά την απόκτηση αυτού του καθεστώτος, «η Ουκρανία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ακόμη κι αν  δεν εφαρμόσει όλα όσα της ζητήθηκαν », δήλωσε ο Μπενζαμέν Κουτώ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ, ειδικός στη διεύρυνση της ΕΕ. « Η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο που κανείς δεν περίμενε » , είπε.

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, διδάκτορας δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ουκρανία έχει επιδείξει αρκετά σημαντική προσπάθεια, αφού κατάφερε να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Έχει εφαρμόσει μια ολόκληρη σειρά ομάδων εργασίας που έχουν επιταχύνει την προετοιμασία και την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν επιβληθεί από τους 27».

Στην κορυφή αυτών των κριτηρίων, γνωστών ως κριτήρια της Κοπεγχάγης και της Μαδρίτης, βρίσκεται η υπεράσπιση ενός σταθερού δημοκρατικού συστήματος . «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πια ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατία και θα παραμείνει μια δημοκρατία που σέβεται το κράτος δικαίου και στην οποία το δικαστικό σώμα παραμένει ανεξάρτητο», διευκρινίζει ο Αλμπλερτο Αλεμάννο.

Μεταξύ των προαπαιτουμένων που επισημάνθηκαν, ήταν η ψήφιση τον περασμένο Δεκέμβριο στο ουκρανικό κοινοβούλιο ενός «νόμου για τα μέσα ενημέρωσης». Η ΕΕ είχε συμβουλεύσει την Ουκρανία να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της στον τομέα αυτό. Το κείμενο προβλέπει συγκεκριμένα τον περιορισμό της επιρροής των ολιγαρχών στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, άλλες μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες είναι στάσιμες, ιδίως όσον αφορά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ή το ακανθώδες θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε αυτό το σημείο, ο Μπενζαμέν Κουτώ θυμάται, ωστόσο, την τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στις αρχές του έτους εντός της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης. « Είχαμε πραγματική επιθυμία να δείξουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η Ουκρανία παλεύει κατά της διαφθοράς. Στο επίπεδο της διαφθοράς, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έμειναν σχεδόν έκπληκτοι από την επιμονή και την αποφασιστικότητα του Κιέβου. Η τεράστια πρόοδος που τελικά σημειώθηκε δεν είναι λοιπόν τυχαία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play