Η μεγαλύτερη ανατροπή του ευρώ — Τι ζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Η μεγαλύτερη ανατροπή του ευρώ — Τι ζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Πηγή: ot.gr

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να μετατοπίσουν τη συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ μακριά από ακαδημαϊκούς και θεωρητικούς συνωμοσίας.

Κάτω από ένα μανδύα μυστικότητας στην παγωμένη ενδοχώρα της Λαπωνίας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα για να βρουν πώς να πουλήσουν μια ψηφιακή αναβάθμιση του έργου του ευρώ σε ένα σκεπτικιστικό κοινό. Από τότε που ο Γάλλος Πρόεδρος Valéry Giscard d’Estaing διατύπωσε την ιδέα για ένα ενιαίο νόμισμα το 1978, το ευρωπαϊκό χρήμα αντιμετώπισε μια τέτοια ριζική ανατροπή. Ένα ψηφιακό ευρώ, εάν εφαρμοστεί, θα επαναπροσδιορίσει θεμελιωδώς τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας με στόχο να γίνουν οι πληρωμές πιο περιεκτικές και αποτελεσματικές.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα και την ιδιωτική ζωή εν μέσω περιορισμένης δέσμευσης με τους απλούς ανθρώπους. Αντιθέτως, της υιοθέτησης του ευρώ προηγήθηκαν χρόνια συχνά έντονων, και τελικά υγιών, πολιτικών συζητήσεων.

Η συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υιοθέτησης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε τεχνοκρατικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους. Τους τελευταίους μήνες, η αδιαφάνεια και η έλλειψη δημόσιας συμμετοχής έχουν παρατηρηθεί από πολλούς στο πολιτικό περιθώριο. Διασημότητες όπως ο Russell Brand, κωμικός που έγινε κοινωνικοπολιτικός σχολιαστής με εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube, καθιστούν όλο και περισσότερο τα CBDC κεντρικό σημείο της κάλυψής τους. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο Μπραντ υποστήριξε ότι ανοίγουν το δρόμο για «παγκοσμιακά διατάγματα που κατεβαίνουν από ψηλά, αποφεύγοντας τη δημοκρατία».

Αυτού του είδους η συζήτηση έχει πείσει τους κεντρικούς τραπεζίτες για την πρόκληση των δημοσίων σχέσεων που έχουν μπροστά τους εάν θέλουν ποτέ να επιτύχουν ευρεία δημόσια αποδοχή της ιδέας.

Ενώ το γεγονός της συνάντησης της Τετάρτης στη φινλανδική περιοχή Inari έχει δημοσιοποιηθεί, η ατζέντα της δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το POLITICO έμαθε ότι οι παρευρισκόμενοι του, οι διοικητές των 20 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τον καλύτερο τρόπο για να πείσουν το κοινό ότι μια εικονική επέκταση τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ αξίζει και θέτει καμία απειλή για τη δημοκρατία ή τις ελευθερίες.

“Ποιος στο ειπε αυτο?” Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Gabriel Makhlouf, ρώτησε όταν το POLITICO τον ρώτησε για τις συνομιλίες της Λαπωνίας σε μια συνέντευξη. Αρνήθηκε να προσελκύσει περαιτέρω τη συζήτηση, αλλά πρόσθεσε, «ο κόσμος κινείται προς την κατεύθυνση του ψηφιακού».

«Θα είναι λάθος για το κράτος, όχι μόνο ο κόσμος της κεντρικής τράπεζας αλλά και το κράτος, να αποφασίσει ότι θα εξαιρεθεί από την παροχή ενός νομίσματος fiat που είναι ψηφιακό και θα το αφήσει εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα», είπε. Ένα ψηφιακό νόμισμα, όπως και τα μετρητά, επιτρέπει στους ανθρώπους να πληρώνουν για πράγματα άμεσα μέσω ενός εικονικού πορτοφολιού σε ένα smartphone χωρίς την ανάγκη τραπεζικού λογαριασμού. Υποστηρίζεται από μια κεντρική τράπεζα, επομένως δεν έχει τους ίδιους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα.

Το έργο της πώλησης της ιδέας έχει ήδη ξεκινήσει. Σε μια κίνηση που στοχεύει να καταπνίξει το άγχος του κοινού, το στέλεχος της ΕΚΤ Fabio Panetta διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους πολιτικούς τον περασμένο μήνα ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα μιμηθεί ποτέ το κοινωνικό πιστωτικό σύστημα της Κίνας, συμπεριλαμβάνοντας χαρακτηριστικά προγραμματισμού, όπως ο καθορισμός χρονικών ορίων ή ο περιορισμός των δαπανών σε ορισμένα σενάρια.

«Το ψηφιακό ευρώ δεν θα ήταν ποτέ προγραμματιζόμενο χρήμα», τόνισε ο Ιταλός σε κοινοβουλευτική ακρόαση τον Ιανουάριο. «Η ΕΚΤ δεν θα θέσει κανέναν περιορισμό για το πού, πότε ή σε ποιον οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν με ένα ψηφιακό ευρώ». Η ΕΚΤ έχει επίσης δηλώσει, πολλές φορές, ότι δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τις αγοραστικές συνήθειες των ανθρώπων και ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμπληρώσει μετρητά αντί να το αντικαταστήσει.

Δημοκρατική απειλή

Όμως, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες επιθυμούν να επαινούν τα τεχνικά οφέλη των CBDC, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πραγματικά κίνητρα για ένα ψηφιακό ευρώ είναι πολύ πιο βαθιά.

Χωρίς μια ψηφιακή μετατόπιση, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Augustin Carstens, φοβούνται τη μείωση της χρήσης μετρητών, την ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων και των «stablecoins» αμφισβητούμενων από την Big Tech – όπως το τώρα ανενεργό έργο Libra της Meta – θα μπορούσε να απειλήσει. η κυριαρχία και ο λόγος ύπαρξης του χρήματος της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με το  BJARKE SMITH-MEYER.

Ωστόσο, η κατανόηση των θεμάτων από το κοινό παραμένει περιορισμένη. Στους δρόμους των Βρυξελλών, οι ντόπιοι έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό να αγνοούν. «Δεν αλλάζει πάρα πολύ για μένα», είπε ο Ghuiriz Octavian, ένας 40χρονος στεγνοκαθαριστήριο. Υποστήριξε γενικά την ιδέα «εάν ρυθμίζεται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις» ακόμα κι αν «κάνουν και ανόητα πράγματα». Ο Lorenzo Moroni, ένας 23χρονος σε ιταλικό delicatessen, ήταν πιο ενημερωμένος. «Πρέπει να είσαι έτοιμος για το μετασύμπαντο», είπε, αναφερόμενος στα σχέδια του Meta να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο. Για αυτόν, τα κρυπτονομίσματα είναι καλύτερα από το ψηφιακό ευρώ «επειδή δεν υπάρχουν [κατοχυρωμένα] συμφέροντα πίσω από αυτό». «Δεν θέλουν οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι. Θέλουν να ελέγχουν», είπε.

Ψηφιακό γιουάν

Η αύξηση του επείγοντος για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ μπορεί επίσης να συνδεθεί με τις πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε την κυκλοφορία του ψηφιακού της γιουάν κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πέρυσι, προκαλώντας φόβους στις δυτικές δημοκρατίες ότι η απουσία του δικού τους ανταγωνιστή θα μπορούσε να τις οδηγήσει να χάσουν μερίδιο αγοράς.

«Ας υποθέσουμε ότι σε 20 χρόνια από τώρα αυτό το νόμισμα θα γινόταν πολύ δημοφιλές. Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να μην μας … εισβάλλουν αυτά τα χρήματα;» Ο Πανέτα είπε στους δύσπιστους ευρωβουλευτές κατά την ακρόαση του Ιανουαρίου, αναφέροντας συγκεκριμένα την Κίνα. Οι τεχνικοί της ΕΚΤ φαίνονται βέβαιοι ότι μια βιώσιμη έκδοση θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μόλις το 2027 μετά από σχεδόν δύο χρόνια εσωτερικών πειραματισμών. Το τελικό πράσινο φως θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες που θα υπογράψουν τυχόν κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δεν υπερτερεί των οφελών. Αυτό δεν είναι εγγυημένο. Η γοητεία ενός μέσου αποταμίευσης χωρίς κινδύνους απειλεί τις λιμοκτονούσες τράπεζες καταθέσεων πελατών – μια ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης για δάνεια στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προτείνει ένα νομικό πλαίσιο για το CBDC έως τον Μάιο. Όμως ο όγκος της δουλειάς που έγινε κεκλεισμένων των θυρών έχει εκνευρίσει ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο», δήλωσε ο Τσέχος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ondřej Kovařík, ο οποίος βοήθησε στη συγγραφή του εγχειριδίου κανόνων για την αγορά κρυπτογράφησης της ΕΕ. «Χρειάζεται πλήρης εμπιστοσύνη τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από τις επιχειρήσεις. υπάρχει κίνδυνος το ψηφιακό ευρώ να αποτύχει».

Η Johanna Treeck συνέβαλε σε αυτό το άρθρο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play