Ο κρίσιμος ρόλος του ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα της DT

Ο κρίσιμος ρόλος του ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα της DT

Πηγή: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI - EUROKINISSI - unsplash

Τόσο η DT όσο και ο ΟΤΕ θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2022 την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ωστόσο και από τη χρήση του 2021 εξάγονται αρκετά συμπεράσματα για τη συνεισφορά του ΟΤΕ στη μητρική εταιρεία.

Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αποτελεί ο όμιλος του ΟΤΕ για τον όμιλο της Deutsche Telekom, όπως φανερώνουν τα οικονομικά αποτελέσματά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνέλεξε το “Κ”, στο 12μηνο του 2021, ο ΟΤΕ αντιπροσώπευσε το 5,5% των καθαρών ταμειακών ροών του ομίλου της DT, το 8,8% του προσαρμοσμένου EBITDA AL (εκτός ΗΠΑ) και το 32,3% του προσαρμοσμένου EBITDA AL της Ευρώπης (εκτός Γερμανίας).

Οι επιδόσεις της DT

Η Deutsche Telekom είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με περίπου 248,2 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, 26,1 εκατ. γραμμές σταθερού δικτύου και 21,6 εκατ. ευρυζωνικές γραμμές (στα τέλη του 2021).

Η εταιρεία είναι παρούσα σε περισσότερες από 50 χώρες, με προσωπικό 216.500 (τέλη του 2021) και με έσοδα 108,8 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος του 2021 (το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 37,3 δισ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 8,8 δισ.).

Στην Ευρώπη, εκτός από τη Γερμανία, η DT διαθέτει, κυρίως, παρουσία σε Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα έσοδα για την DT, παρότι έχει έδρα στην Ευρώπη, προέρχονται από την αμερικανική αγορά, μέσω της T-Mobile US (TMUS), η οποία παρέχει υπηρεσίες φωνής και δεδομένων από το 2002.

Μετά τη συγχώνευση με την ανταγωνίστρια εταιρεία Sprint, την 1η Απριλίου του 2020, η TMUS αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητών επικοινωνιών στην αγορά των ΗΠΑ (από άποψη πελατών), καθώς εξυπηρετεί σχεδόν 110 εκατ. πελάτες (στα τέλη του 2021).

Οι συσχετισμοί μεταξύ Γερμανίας – Ευρώπης – ΗΠΑ για την DT έχουν ως εξής: Το 2021 η Γερμανία εισέφερε έσοδα 24,2 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA AL 9,5 δισ. ευρώ, διαθέτοντας 53,2 εκατ. συνδρομητές κινητής και 14,5 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις.

Αντίστοιχα, η Ευρώπη (εκτός Γερμανίας) εισέφερε έσοδα 11,4 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA AL 4 δισ. ευρώ, διαθέτοντας 45,8 εκατ. συνδρομητές κινητής και 6,4 εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων. Τέλος, οι ΗΠΑ εισέφεραν έσοδα 80,8 δισ. δολ. και προσαρμοσμένα EBITDA AL 26,9 δισ. δολ., διαθέτοντας 108,7 εκατ. συνδρομητές κινητής.

Για το 2022, και συγκεκριμένα για το 12μηνο, τα αποτελέσματα της DT και του ΟΤΕ θα δημοσιευτούν στις 23 Φεβρουαρίου. Οικονομικά στοιχεία είναι διαθέσιμα για το 9μηνο του 2022, σύμφωνα με τα οποία ο όμιλος της DT παρουσίασε έσοδα 84,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,9%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA AL ανήλθαν στα 30,2 δισ., ήτοι αύξηση 6,8% και τα προσαρμοσμένα EBITDA AL εκτός ΗΠΑ στα 10,04 δισ., ήτοι μείωση 0,6%.

“Στις ΗΠΑ, η TMUS αύξησε το βασικό προσαρμοσμένο EBITDA AL κατά 7%, πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πελατών, το guidance αναπροσαρμόστηκε για 3η φορά φέτος.

Η Γερμανία σημείωσε ανάπτυξη του EBITDA AL για 24ο διαδοχικό τρίμηνο και η Ευρώπη για 19ο”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μηνου του 2022, ο CEO του ομίλου της DT, Timotheus Hottges.

Από την άλλη πλευρά, όπως κάθε τηλεπικοινωνιακός πάροχος, έτσι και η DT είναι αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων. Η άνοδος του πληθωρισμού και οι πιέσεις στο οικογενειακό εισόδημα, η ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης αρκετών ευρωπαϊκών οικονομιών και η διεύρυνση του ενεργειακού κόστους αποτελούν παράγοντες οι οποίοι μεταβάλλουν τα δεδομένα.

Παράλληλα, οι μεγάλες επενδύσεις που καλείται να υλοποιήσει (και) η DT σε δίκτυα οπτικών ινών και 5G, σε συνδυασμό με την “αντιπαράθεση” με τους παρόχους περιεχομένου (ΟΤΤ) για τον τυχόν επιμερισμό του κόστους για τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων, συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους.

Τέλος, η στροφή ορισμένων επενδυτικών κεφαλαίων από τον κλάδο των τεχνολογιών / τηλεπικοινωνιών σε μετοχές άλλων κλάδων, όπως η ενέργεια, αποτελεί τάση προς παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

Το γ’ τρίμηνο του 2022 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 904,8 εκατ., διατηρώντας, όπως υποστήριξε ο όμιλος, τις θετικές τάσεις των προηγούμενων τριμήνων. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,1%, στα 830 εκατ., κυρίως λόγω των επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,0% και διαμορφώθηκαν στα 76,8 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επίδραση των εσόδων από ICΤ που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καθώς και τη μείωση στα τέλη τερματισμού.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, τον Νοέμβριο του 2022, διατήρησε τον στόχο των 600 εκατ. που είχε θέσει για το 2022 για τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του ομίλου εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 640 εκατ. περίπου, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH το εξεταζόμενο έτος.

Τέλος, και σχετικά με τις εξελίξεις της τρέχουσας περιόδου, το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν οι φήμες περί πιθανής πώλησης του ΟΤΕ σε γνωστό fund, κάτι το οποίο διέψευσε, με ανακοίνωσή του, ο γερμανικός όμιλος. Σημειώνεται ότι η DT διατηρεί το 50,9% στον ΟΤΕ (51,4% εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών), το ελληνικό Δημόσιο το 1,1% και ο ΕΦΚΑ το 6,1%.

Φώτη Φωτεινός/capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play