Politico: Ο κόσμος, που ξέραμε, τελείωσε

Politico: Ο κόσμος, που ξέραμε, τελείωσε

Πηγή: AP PHOTO/ Michael Probst | Συντελεστές: AP

Οι εργασίες στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο δείχνουν ότι ο κόσμος, όπως τον γνωρίζαμε, τελείωσε.

Οι εργασίες στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο δείχνουν ότι ο κόσμος, όπως τον γνωρίζαμε, τελείωσε. Απόδειξη της μεγάλης αλλαγής είναι ότι μόνον οι έμποροι όπλων «δικαιούνται» να αισθάνονται ευχαριστημένοι από τις θεαματικές αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στον πλανήτη, καθώς και η στάση των Γερμανών.

Για ορισμένους παρευρισκόμενους, η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ξενοδοχείο Bayerischer Hof όπου πραγματοποιείται η συγκέντρωση είχε απόηχο του 1938. Εκείνη τη χρονιά, η πρωτεύουσα της Βαυαρίας φιλοξένησε μια διάσκεψη που κατέληξε στη διαβόητη Συμφωνία του Μονάχου, στην οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παραχώρησαν τη Σουηδία στη Γερμανία σε άστοχη προσπάθεια που πίστευαν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την ειρήνη.

Οι μόνοι άνθρωποι που χαμογελούν στο φετινό συνέδριο ασφαλείας είναι οι εργολάβοι άμυνας. Οι πωλήσεις όπλων αυξάνονται από κάθε άποψη.

Ακόμη και η Γερμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια τελειοποίησε την τέχνη να εξηγεί την αποτυχία της να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε να αντιστρέψει την πορεία της. Πράγματι, οι Γερμανοί αξιωματούχοι φάνηκαν να προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον για να αποδείξουν πόσο γεράκι έχουν γίνει.

Αν ακόμη και οι Γερμανοί έχουν ξυπνήσει με τους κινδύνους του σημερινού γεωπολιτικού κράτους του κόσμου, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η στιγμή να αρχίσουμε πραγματικά να ανησυχούμε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play