Μόσχα: «Το Κίεβο σχεδιάζει προβοκάτσια με ραδιενεργά υλικά»

Μόσχα: «Το Κίεβο σχεδιάζει προβοκάτσια με ραδιενεργά υλικά»

Πηγή: Αρχείου

Διεθνή ανησυχία προκαλούν οι σημερινές αναφορές της Μόσχας.

Διεθνή ανησυχία προκαλούν οι σημερινές αναφορές της Μόσχας. Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα Κυριακή ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα «πυρηνικό συμβάν» στο έδαφός της για να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία, ενόψει μιας συνεδρίασης στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ωστόσο να παράσχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτόν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ραδιενεργές ουσίες έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία από κάποια ευρωπαϊκή χώρα και το Κίεβο προετοιμάζει μια «προβοκάτσια» ευρείας κλίμακας.

«Ο στόχος της προβοκάτσιας είναι να κατηγορηθεί ο ρωσικός στρατός ότι υποτίθεται ότι εξαπολύει αδιακρίτως πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί στη διαρροή ραδιενεργού υλικού και τη μόλυνση της περιοχής», πρόσθεσε.

«Για να πραγματοποιηθεί αυτή η προβοκάτσια, πολλά εμπορευματοκιβώτια με ραδιενεργές ουσίες παραδόθηκαν από μια ευρωπαϊκή χώρα στην Ουκρανία παρακάμπτοντας τον τελωνειακό έλεγχο. Αυτές οι ουσίες φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την τοπική μόλυνση του εδάφους κοντά σε μια ραδιενεργά επικίνδυνη εγκατάσταση που ελέγχεται από το Κίεβο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η Ρωσία έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκατόρικες» ενέργειες με μη συμβατικά όπλα, όπως με τη χρήση βιολογικού ή ραδιενεργού υλικού. Δεν έχει υλοποιηθεί καμία τέτοια επίθεση.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, ως κυνικές προσπάθειες παραπληροφόρησης και με τη σειρά τους κατηγορούν τη Μόσχα ότι σχεδιάζει τέτοια συμβάντα η ίδια, για να επιρρίψει τις ευθύνες στο Κίεβο.

Το Πεκίνο σκέπτεται να παράσχει «όπλα» στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, προειδοποίησε στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play