Στο χάος των Ταλιμπάν βυθίζεται το Πακιστάν

Στο χάος των Ταλιμπάν βυθίζεται το Πακιστάν
Το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν,  είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντ, πρώην πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι το 1960, στην ακτή της Αραβικής Θάλασσας και ανατολικά του Περσικού.

Συνεχίζεται η αιματηρή στάση στο Πακιστάν, με την παράταξη των Ταλιμπάν της χώρας να έχουν ήδη εισβάλει στο κεντρικό Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Καράτσι και έχουν αφαιρέσει τη ζωή από τουλάχιστον δεκαπέντε αστυνομικούς.

Το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν,  είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντ, πρώην πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι το 1960, στην ακτή της Αραβικής Θάλασσας και ανατολικά του Περσικού.

Οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει δεκαπέντε όργανα της τάξης, έχουν βάλει φωτιές και έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Καράτσι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καράτσι, Javed Alam Odho, δήλωσε ότι η επίθεση των Ταλιμπάν βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη από τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Ακριβέστερα, η επίθεση μεταδίδεται ότι ξεκίνησε γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα και ακούστηκαν διαδοχικοί και εκκωφαντικοί ήχοι από εκρήξεις βομβών στους κεντρικούς δρόμους της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας.

Αξιωματικός της Αστυνομίας ανέφερε πως Ταλιμπάν μαχητές «εισέβαλαν στο γραφείο φορώντας αστυνομικές στολές και άρχισαν να πυροβολούν». Δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκε, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο γενικός Αρχηγός της Αστυνομίας της  νότιας επαρχίας Σιντ.

Εκεί βρίσκεται το Καράτσι, η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν. «Η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη και το κτίριο δεν έχει καθαριστεί ακόμα», πρόσθεσε ο αστυνομικός που δέχθηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο δράστες είχαν σκοτωθεί μέσα στο πρωί, με τον έως τώρα συνολικό αριθμό να φθάνει σε τουλάχιστον δεκαπέντε.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ράνα Σαναουλάχ Χαν, δήλωσε ότι εμπλέκονται πέντε ή έξι μαχητές της παράταξης των Ταλιμπάν και πέταξαν χειροβομβίδες, ενώ εισέβαλαν βίαια στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι είναι γνωστοί ως Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), είναι μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση, που είναι «στοχοποιημένη» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και στην αρχή ισχυρίζονταν ότι αποτελούσαν προέκταση των Αφγανικών Ταλιμπάν, άλλαξαν στην συνέχεια στρατηγική και επικεντρώθηκαν αυστηρά στο πακιστανικό έδαφος.

Η εν λόγω ομάδα είχε αναφέρει, το 2020, ότι πως δεν είχε πλέον καμία παγκόσμια ατζέντα πέρα από το Πακιστάν, αν και παραμένει σύμμαχος και συνοδοιπόρος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Η οργάνωση TTP ισχυρίζεται ότι ο ένοπλος αγώνας του στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να κυβερνήσει το έθνος με την ερμηνεία της ομάδας στους ισλαμικούς νόμους, δεν είναι τρομοκρατικός, αλλά απελευθερωτικός.

Το Πακιστάν έχει γίνει μάρτυρας αύξησης των επιθέσεων μαχητών από τον Νοέμβριο, όταν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν τερμάτισαν μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός εναντίον της κυβέρνησης. Πρόσφατα όμως οι Ταλιμπάν αύξησαν  τις επιθέσεις τους εναντίον της αστυνομίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγουν κατά της κυβέρνησης, στο Ισλαμαμπάντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play