Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί αντιμετωπίζουν εσωτερική εξέγερση για τα σχόλια του Μπερλουσκόνι κατά του Ζελένσκι

Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί αντιμετωπίζουν εσωτερική εξέγερση για τα σχόλια του Μπερλουσκόνι κατά του Ζελένσκι

Πηγή: Αρχείου

Αρκετές εθνικές αντιπροσωπείες απείλησαν ότι θα μποϊκοτάρουν μια συγκέντρωση στη Νάπολη εάν παρευρεθεί ο Ιταλός.

Ο επικεφαλής των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης αντιμετώπισε μια εσωτερική εξέγερση την Τρίτη λόγω των σχολίων του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που επέκρινε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πολιτικοί από εννέα χώρες επέκριναν τα σχόλια και αρκετοί είπαν ότι σχεδίαζαν να μποϊκοτάρουν μια επερχόμενη συγκέντρωση συντηρητικών στη Νάπολη της Ιταλίας, εάν παρευρεθεί ο Μπερλουσκόνι, είπαν στο POLITICO δύο άτομα με άμεση γνώση των ανταλλαγών.

Ο Μπερλουσκόνι, ένας 86χρονος θαυμαστής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου το κόμμα Forza Italia ανήκει στην ευρύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προκάλεσε οργή το Σαββατοκύριακο όταν είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη ρωσική εισβολή αν μόνο Δεν επιτέθηκαν στις «δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς» στην Ουκρανία. Ο Μπερλουσκόνι είπε επίσης ότι έκρινε «πολύ, πολύ αρνητικά τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου».

Τα σχόλια εξόργισαν άλλα μέλη του ΕΛΚ, του οποίου η επίσημη γραμμή είναι η σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, πυροδοτώντας κρίση μέσα στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕΕ, μέλη της οποίας περιλαμβάνουν την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Η οργή άναψε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των εθνικών αντιπροσωπειών του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, με εκπροσώπους από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο να επικρίνουν τα σχόλια του Μπερλουσκόνι και να καλούν τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να μιλήσει. έξω δημοσίως εναντίον τους, είπαν οι άνθρωποι με άμεση γνώση.

«Ο Πούτιν δεν χρησιμοποιεί μόνο το ανατολικό μέτωπο. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ενεργοποιήσει όλους τους πληρεξούσιους που μπορεί στο δυτικό μέτωπο», φέρεται να είπε ο Rasa Juknevičienė, βουλευτής από τη Λιθουανία. «Πολλές αντιπροσωπείες δεν θα πάνε στη Νάπολη εάν είναι εκεί ο Μπερλουσκόνι». Ένας άλλος βουλευτής συνέκρινε τον Μπερλουσκόνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ενώ ο Αντρέι Χαλίτσκι, ο οποίος ηγείται της πολωνικής αντιπροσωπείας, επανέλαβε αυτή τη γραμμή, λέγοντας ότι ήταν «απαράδεκτο» να παραμείνει ο Μπερλουσκόνι επικεφαλής της Forza Italia. Ο Antonio Tajani, επίσης της Forza Italia, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni από το κόμμα Brothers of Italy.

Η εξέγερση δημιουργεί πονοκέφαλο στον Weber, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει μια προσέγγιση με την κυβέρνηση του Meloni σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη βάση του ΕΛΚ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024. Η οργή για τον Μπερλουσκόνι φέρνει αρνητική προσοχή στη Forza Italia, η οποία είναι η γέφυρα του ΕΛΚ σε κυβέρνηση Μελώνη.

Ένας εκπρόσωπος του Weber δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο για την εξέγερση. Όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους με άμεση γνώση των ανταλλαγών, ο Βέμπερ σηκώθηκε για να απαντήσει στην κριτική, λέγοντας: «Έχουμε πρόβλημα Μπερλουσκόνι, αλλά όχι πρόβλημα Forza Italia. Στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια, θα είμαι απολύτως σαφής σχετικά με τη γραμμή μας για την Ουκρανία. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις της Μελόνι ήταν πιο κοντά σε εμάς από αυτές του Μπερλουσκόνι». Το γραφείο του Μελόνι είχε τονίσει ότι η Ρώμη υποστηρίζει την Ουκρανία.

Ο Βέμπερ δεν είπε εάν η συνάντηση της Νάπολης θα πραγματοποιηθεί και εάν ο Μπερλουσκόνι θα παρευρεθεί.

Πηγή: politico.eu/BY NICHOLAS VINOCUR

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play