Η Φινλανδία υπέρ της κοινής ένταξης με την Σουηδία

Η Φινλανδία υπέρ της κοινής ένταξης με την Σουηδία

Πηγή: Διαδίκτυο/ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Άμυνας της Φινλανδίας, «είναι καλύτερο για τη Φινλανδία, καλύτερο για τη Σουηδία και επίσης για το ΝΑΤΟ να γίνουμε και οι δύο μέλη το συντομότερο δυνατό».

Προς μία κοινή απόφαση – μπλοκ με την Σουηδία κινείται η Φινλανδία, αν και τα δημοσιεύματα επιμένουν για απόσυρση της κοινής υποψηφιότητας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Άμυνας της Φινλανδίας, «είναι καλύτερο για τη Φινλανδία, καλύτερο για τη Σουηδία και επίσης για το ΝΑΤΟ να γίνουμε και οι δύο μέλη το συντομότερο δυνατό». Ο υπουργός συμπλήρωσε την δήλωσή του, λέγοντας πως «είναι καλύτερο για τον σχεδιασμό, έχουμε πραγματικά στενή συνεργασία με τη Σουηδία, η οποία είναι ο στενότερος εταίρος μας».

Με βάση όμως τα φινλανδικά μέσα, η Φινλανδία και η Σουηδία απέσυραν την κοινή τους υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Η Σουηδία εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει με την Φινλανδία να ενταχθεί πρώτη στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη συμφωνία από την Φινλανδία. Από την άλλη, η Σουηδία πρέπει να περιμένει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δύο χώρες θα κρατούν η μία την άλλη ενήμερη για τις διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Το κοινό αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά καθώς η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω της σκληρής προσέγγισης της Τουρκίας κατά της σουηδικής ένταξης.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε χθες σχετικά με το εάν οι δύο χώρες, που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς ρυθμούς, θα ήταν αποδεκτές. Οι ταυτόχρονες επικυρώσεις δεν θα ήταν πράγματι «απαραίτητες» για τη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε πως «το κυριότερο είναι να γίνουν δεκτές και οι δύο χώρες ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play