Η Πολωνία και η Ουγγαρία αγνοούν το μποϊκοτάζ της ΕΕ για να γιορτάσουν την ιρανική επανάσταση στην Τεχεράνη

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αγνοούν το μποϊκοτάζ της ΕΕ για να γιορτάσουν την ιρανική επανάσταση στην Τεχεράνη

Πηγή: ASSOCIATED PRESS / Vahid Salemi

Η Ουγγαρία ζητά περήφανα για βαθύτερους δεσμούς με το Ιράν, αλλά η συμμετοχή της Πολωνίας προκαλεί έκπληξη.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έσπασαν τις τάξεις με άλλες χώρες της ΕΕ στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα και έστειλαν τους πρεσβευτές τους σε επίσημη δεξίωση με τον Πρόεδρο Ebrahim Raisi για να γιορτάσουν την 44η επέτειο της ιρανικής επανάστασης. Η διπλωματική συνάντηση είναι αμφιλεγόμενη επειδή η Τεχεράνη κατέστειλε τις μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στους δρόμους με θανατηφόρα αγριότητα – και έχει στραφεί ακόμη και στην εκτέλεση διαδηλωτών. Το διεθνές καθεστώς του Ιράν έχει γίνει επίσης όλο και πιο τοξικό τον περασμένο χρόνο λόγω των προμηθειών της Τεχεράνης σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed στη Ρωσία, τα οποία πετούν σε μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Μια σειρά φωτογραφιών, μερικές δημοσιευμένες στο διαδίκτυο από ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και άλλες επαληθευμένες από το POLITICO, δείχνουν τους δύο πρεσβευτές — τον Πολωνό Maciej Fałkowski και τον Ουγγρικό Zoltán Varga-Haszonits — να κάθονται πίσω από τον Raisi και τον υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian στην τελετή την Πέμπτη. καθώς και στη γραμμή υποδοχής (η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επετείου του Σαββάτου.) Σε μία από τις φωτογραφίες, ο Fałkowski φαίνεται να σφίγγει το χέρι του Raisi με μια ελαφριά υπόκλιση.

«Πώς θα μπορούσατε — καθώς το καθεστώς χτυπά, τυφλώνει, βασανίζει, βιάζει και σκοτώνει αθώους διαδηλωτές που φώναζαν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» — να υποκλιθείτε μπροστά στον χασάπη της Τεχεράνης;», Χιλέλ Νόιερ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών. μια ομάδα υπεράσπισης, ρώτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας στο Twitter.

Οι εκπρόσωποι για την Πολωνία και την Ουγγαρία δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Αν και δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ να μην παρευρεθούν σε εκδηλώσεις όπως αυτή όπου φωτογραφήθηκαν οι πρεσβευτές, οι πρωτεύουσες του μπλοκ έχουν μια άτυπη κατανόηση να ενεργούν σε συντονισμό με συμβολικά βήματα, όπως το μποϊκοτάροντας δημόσιες τελετές υψηλού προφίλ, προκειμένου να καταγράψουν την κοινή τους απογοήτευση για την καταστολή των διαδηλωτών από την Τεχεράνη.

Το ότι η Ουγγαρία, η οποία έχει κερδίσει τη φήμη ως το μαύρο πρόβατο της ΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Ιράν, θα αγνοούσε μια τέτοια συναίνεση δεν προκαλεί έκπληξη. Πράγματι, η κυβέρνηση του Ιράν είπε ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó είχε επίσης στείλει ένα συγχαρητήριο μήνυμα για τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης. Η Πολωνία, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία. Η Βαρσοβία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας. Οι Πολωνοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η βοήθεια της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια τόσο της Πολωνίας όσο και της ίδιας της Ευρώπης. Οι στρατιωτικές προμήθειες του Ιράν στην Ουκρανία θα έκαναν κανονικά την Πολωνία μία από τις λιγότερο πιθανές χώρες να παρευρεθεί σε έναν εορτασμό της επανάστασης.

Βεβαίως, το άτυπο μποϊκοτάζ των ιρανικών γεγονότων από τις πρωτεύουσες της ΕΕ έχει να κάνει λιγότερο με την υποστήριξη της χώρας προς τη Ρωσία παρά με τη συμπεριφορά της προς τους διαδηλωτές και τις γυναίκες. Η κυβέρνηση του Ιράν είπε επίσης ότι έλαβε συγχαρητήρια μηνύματα για την επέτειο της επανάστασης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Και όπως η Ουγγαρία, η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είναι συχνά σε αντίθεση με τους εταίρους της στην ΕΕ για μεγάλα και μικρά θέματα. Τούτου λεχθέντος, η Βαρσοβία συνήθως προσπαθεί να μην προσβάλει τον πιο σημαντικό σύμμαχό της – τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γιατί η Πολωνία θα επέτρεπε να δει τον πρεσβευτή της να υποκλίνεται στον Ιρανό πρόεδρο σε μια τελετή για τον εορτασμό της λεγόμενης Ισλαμικής επανάστασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη περισσότερων από 50 Αμερικανών διπλωματών ως ομήρους, είναι ένα μυστήριο.

Πηγή: politico.eu/BY MATTHEW KARNITSCHNIG

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play