ΗΠΑ: Προχωρεί σε αλλαγές στην κορυφαία οικονομική του ομάδα

ΗΠΑ: Προχωρεί σε αλλαγές στην κορυφαία οικονομική του ομάδα

Πηγή: Reuters

Τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο παίρνει η αντιπρόεδρος της Fed

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέιναρντ θεωρείται το φαβορί για τη θέση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του στον Λευκό Οίκο. Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει στον διορισμό της Μπρέιναρντ στην θέση αυτή σήμερα Τρίτη.

Η Μπρέιναρντ είναι επί του παρόντος το νούμερο δύο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στη μάχη της Fed για χαλιναγώγηση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Ο Μπρέιναρντ θα αντικαταστήσει τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντις, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Αλλαγές

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι επίσης, ότι ο έμπιστος του Μπάιντεν, Τζάρεντ Μπερνστάιν, αναμένεται να αντικαταστήσει τη Σεσίλια Ρόουζ ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων.

Ο Μπάιντεν προχωρεί σε αλλαγές στην κορυφαία οικονομική του ομάδα καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σφιχτή , ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας ασυνήθιστης ύφεσης χωρίς σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο επόμενος διευθυντής του NEC και πρόεδρος της CEA θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Μπάιντεν, από εκτελεστικά εντάλματα μέχρι λογαριασμούς δαπανών του Κογκρέσου και αύξηση του ορίου χρέους, ενόψει μιας πιο εχθρικής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που τώρα ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους.Η Μπρέιναρντ έχει ασχοληθεί εκτεταμένα σε θεωρητικό επίπεδο με το μείζον οικονομικό πρόβλημα της διαρθρωτικής και κυκλικής ανεργίας. Παρενθετικά θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι καταστατικός ρόλος και αποστολή της αμερικανική Fed δεν είναι μόνο η φροντίδα για την «σταθερότητα των τιμών», όπως συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η εξασφάλιση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play