Μεγάλη κερδισμένη η Δεξιά στις δύο πολυπληθέστερες ιταλικές περιφέρειες

Μεγάλη κερδισμένη η Δεξιά στις δύο πολυπληθέστερες ιταλικές περιφέρειες

Πηγή: Hungary Today

Στο Λάτσιο, μια περιφέρεια σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φραντσέσκο Ρόκα ξεπέρασε τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Αλέσιο Ντ’ Αμάτο κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 53% και 34% αντίστοιχα.

Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας κέρδισαν πολλά στις εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο από τις πολυπληθέστερες περιφέρειες της Ιταλίας, το Λάτσιο και τη Λομβαρδία, επιβεβαιώνοντας την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και την αδιάκοπη πτώση της αριστερής αντιπολίτευσης.

Στο Λάτσιο, μια περιφέρεια σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φραντσέσκο Ρόκα ξεπέρασε τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Αλέσιο Ντ’ Αμάτο κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 53% και 34% αντίστοιχα.

Στη Λομβαρδία, μια περιφέρεια περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Αττίλιο Φοντάνα (Lega/ID) επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως κυβερνήτης με 55% των ψήφων έναντι του αριστερού υποψηφίου Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο που συγκέντρωσε 34%.

Πρόκειται για ένα «αποτέλεσμα που εδραιώνει τη συμπαγή στάση της κεντροδεξιάς και ενισχύει το έργο της κυβέρνησης», σχολίασε η Μελόνι στο Twitter.

«Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia).

Ο θρίαμβος της ιταλικής δεξιάς επισκιάστηκε όμως από τα προηγούμενα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Forza Italia κατά του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έφεραν τον Μελόνι και πάλι σε δύσκολη θέση.

Η Μελόνι δεν σχολίασε το περιστατικό και ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της για τη Δευτέρα λόγω γρίπης, αναφέρεται σε σημείωμα του Palazzo Chigi.

Οι φήμες στη Ρώμη αναφέρουν ότι ο Μπερλουσκόνι ξέσπασε εναντίον του Ουκρανού ηγέτη λόγω των αρνητικών δημοσκοπήσεων της Forza Italia στη Λομβαρδία, ενώ η ασθένεια της Μελόνι είναι ένα τέχνασμα για να κρατήσει τη διαμάχη μυστική.

Η συμμετοχή, πάντως, έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Στη Λομβαρδία ανήλθε στο 41,6%, ενώ στο Λάτσιο στο 37,2%. Η Ρώμη κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με 33%: δύο στους τρεις πολίτες δεν ψήφισαν.

Γιατί κατέρρευσε η Αριστερά

Η Αριστερά, ωστόσο, βγήκε ως ένας από τους χαμένους των εκλογών.

Οι αναλυτές αποδίδουν τη βαριά ήττα στην έλλειψη εθνικής ηγεσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD/S&D), το οποίο θα εκλέξει τον νέο του γραμματέα την άνοιξη.

Ο πρόεδρος της Εμίλια-Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, και η βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής Έλι Σλέιν έχουν το προβάδισμα για να αντικαταστήσουν τον πρώην πρωθυπουργό και γραμματέα του PD Ενρίκο Λέτα.

Οι βουλευτές Τζιάνι Κουπέρλο και Πάολα Ντι Μιτσέλι είναι επίσης υποψήφιοι. Τόσο ο Μπονατσίνι όσο και η Σλέιν μίλησαν για «ξεκάθαρη ήττα» της αριστεράς και ζήτησαν μια βαθιά αλλαγή στο κόμμα.

Ένα άλλο διχαστικό στοιχείο ήταν ο Τρίτος Πόλος, που σχηματίστηκε από την Italia Viva του Ματέο Ρέντσι και την Azione του Κάρλο Καλέντα, ο οποίος κατέβηκε μόνος του στη Λομβαρδία με την πρώην υπουργό Λετίτσια Μοράτι και αντ’ αυτού υποστήριξε τον αριστερό υποψήφιο Αλέσιο Ντ’ Αμάτο στο Λάτσιο.

Το Κίνημα 5 Αστέρων υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε κατέρρευσε τόσο στο Λάτσιο, με υποψήφια την Ντονατέλα Μπιάνκι, όσο και στη Λομβαρδία, όπου στήριξε τον αριστερό υποψήφιο Πιεφραντσέσκο Μαγιορίνο μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τον Μαγιορίνο, το σκάνδαλο Qatargate επηρέασε αρνητικά τη φήμη των αριστερών κομμάτων στα μάτια των ψηφοφόρων και η ήττα του SPD στη Γερμανία, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα αυτού του εκλογικού γύρου στην Ιταλία, τον κάνει να φοβάται ότι υπάρχει μια τάση δυσπιστίας προς την προοδευτική αριστερά σε επίπεδο ΕΕ.

Πηγή: EURACTIV.it, (Federica Pascale)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play