Η Ρωσία και η Λευκορωσία στους Θερινούς Αγώνες

Η Ρωσία και η Λευκορωσία στους Θερινούς Αγώνες

Πηγή: Αρχείου

Την συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στη Γαλλία υπερασπίστηκε ο Δρ. Τόμας Μποχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). 

Την συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στη Γαλλία υπερασπίστηκε ο Δρ. Τόμας Μποχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).  Η συμμετοχή της Ρωσίας του Πούτιν και της Λευκορωσίας του Λουκασένκο υπαγορεύει η «ορθή πλευρά της Ιστορίας, την οποία επικαλέστηκε ο Τ. Μποχ, για να τεκμηριώσει, με σιγουριά, την επιλογή του.

Το ζήτημα της συμμετοχής των δύο χωρών απασχολεί εδώ και καιρό την διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα μερίδα της αθλητικής κοινότητας.  Ο Β. Πούτιν και ο Αλ. Λουκασένκο πιέζουν την ΔΟΕ αλλά συναντούν την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς, με την τελευταία να τονίζει διά στόματος του Ουκρανού προέδρου την πλήρη διαφωνία της στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρουλα φον ντερ Λάιεν, στις πρόσφατες κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη η επίκληση της σωστής πλευράς της Ιστορίας. Ο Τ. Μποχ την επικαλείται και θεμελιώνει την ορθότητα της απόφασης από την Λωζάννη της Ελβετίας, υποστηρίζοντας πως «ο ΔΟΕ δεν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η Ιστορία θα δείξει ποιος κάνει περισσότερα για την ειρήνη».

«Αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές, να επικοινωνήσουν ή αυτοί που θέλουν να απομόνωση ή διαίρεση. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που να αποδίδει δικαιοσύνη στην αποστολή του αθλητισμού, που είναι η ένωση, όχι η συμβολή σε περισσότερες αντιπαραθέσεις, περισσότερη κλιμάκωση», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.

Για τον γνώστη της ορθής φοράς του ιστορικού γίγνεσθαι, η δικαιοσύνη στην αποστολή του αθλητισμού», όπως αναφέρει, περνάει μέσα από το Κρεμλίνο και το Μινσκ. Δεν είναι, εντούτοις, η γνώμη των δυτικών δυνάμεων, που εξακολουθούν να επιβάλουν κυρώσεις στον Β. Πούτιν και τον συνοδοιπόρο του Α. Λουκασένκο και να υποστηρίζουν – ανθρωπιστικά, στρατιωτικά, πολιτικά – την ουκρανική πλευρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play