Το Ντονμπάς του Μπερλουσκόνι

Το Ντονμπάς του Μπερλουσκόνι

Πηγή: Αρχείου

Την περιοχή του Ντονμπάς κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις προκλητικές δηλώσεις, στις οποίες προέβη χθες βράδυ.

Την περιοχή του Ντονμπάς κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις προκλητικές δηλώσεις, στις οποίες προέβη χθες βράδυ. Η αναφορά του ενός από τους δύο συμμάχους της Τζόρτζια Μελόνι είναι ρητή, παρά το ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή του ουκρανικού εδάφους συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Στις επίμαχες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θεωρείται ως ο «υπεύθυνος του χάους» που επικρατεί στην εμπόλεμη χώρα, δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε μάρτυρες της καταστροφής της Ουκρανίας και της σφαγής των στρατιωτών και των πολιτών της» και ότι « θα ήταν αρκετό για αυτόν (σ.σ.: τον Β. Ζελένσκι) να σταματήσει να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς και τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Άρα, κρίνω πολύ αρνητικά την συμπεριφορά αυτού του κυρίου».

Οι αντιδράσεις είναι έως και τώρα έντονες, με τον Όλεχ Νικολένκο, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, να δημοσιοποιεί παλαιότερη φωτογραφία του Σ. Μπερλουσκόνι να ασπάζεται το χέρι του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Καντάφι.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της συμπληρωματικής εκλογικής αναμέτρησης στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου και, αρχικά, προκάλεσαν την αντίδραση των αντιπολιτευτικών κομμάτων της κεντροαριστεράς.

«Σήμερα, ο Μπερλουσκόνι τάχθηκε ξεκάθαρα με την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας», ανέφερε ενδεικτικά η Σιμόνα Μαλπέζι, επικεφαλής των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προκαλεί ιδιαίτερα την ουκρανική πλευρά και την δυτική κοινότητα με τις δηλώσεις του αυτές. Είναι η πρώτη φορά που κατονομάζεται μια ολόκληρη γεωγραφική και διοικητική περιοχή και ζητείται έμμεσα να συζητηθεί η παραχώρησή της στην Ρωσία του Πούτιν. Ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται να αγνοεί πως στο Ντομπάς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι οι ουκρανική πλευρά είναι αμυνόμενη στον συνεχιζόμενο πόλεμο και ότι το δυτικό μπλοκ δυνάμεων έχει εγκρίνει πρόσθετες κυρώσεις για την περιοχή αυτή.

Ως επικεφαλής του ενός από τους τρεις κομματικούς σχηματισμούς, που υποστηρίζουν την υφιστάμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη γειτονική χώρα, ο Μπερλουσκόνι αναμενόταν να τηρήσει μια στάση περισσότερο μετριοπαθή, για ένα ζήτημα που αποτέλεσε, κατά το παρελθόν, «αγκάθι» για την τρικομματική συνεργασία και την δημιουργία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Με αναφορές από: La Reppublica, Euractiv.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play