Τα φιλόδοξα στρατιωτικά σχέδια της Πολωνίας

Τα φιλόδοξα στρατιωτικά σχέδια της Πολωνίας

Πηγή: Διαδίκτυο

H πρώην σοσιαλιστική χώρα σημειώνει πολύ σημαντικά βήματα στρατιωτικής προόδου. Στρατηγικός στόχος της Πολωνίας είναι να γίνει η κορυφαία στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H πρώην σοσιαλιστική χώρα σημειώνει πολύ σημαντικά βήματα στρατιωτικής προόδου. Στρατηγικός στόχος της Πολωνίας είναι να γίνει η κορυφαία στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία, η οποία ενισχύει μαζικά τις στρατιωτικές της ικανότητες, βρίσκεται πράγματι στο δρόμο για να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Πολωνία. Εκεί, από το Βασιλικό Κάστρο της  Βαρσοβίας εκφώνησε ομιλία επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε πλήρη αντίθεση με την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν που εκφωνήθηκε την ίδια μέρα.

Επιπλέον, είχε επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και άλλους Πολωνούς ηγέτες.

Η επιλογή της Βαρσοβίας για τον Τζο Μπάιντεν δεν είναι τετριμμένη, αλλά άκρως συμβολική. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τη χώρα, που συνορεύει με την Ουκρανία, ως τον κύριο παίκτη στην άμυνα της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

«Η εστίαση στην Πολωνία δεν είναι μόνο θέμα επιλογής ή προτίμησης, αλλά πρέπει να δεις ότι όλες οι μεταφορές προς την Ουκρανία πρέπει να περνούν μέσω της Πολωνίας. Είναι περισσότερο θέμα λογικής και γεωπολιτικής», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρεκ Μάντεγ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης Deutsche Welle.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία  μέχρι σήμερα, η Πολωνία κάνει μια κολοσσιαία προσπάθεια να βοηθήσει το Κίεβο. Η βοήθεια που χορηγεί στη γείτονά της είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, τόσο σε σχέση με το ΑΕΠ της – 0,5% – όσο και σε απόλυτη αξία – σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων: στις 13 Φεβρουαρίου 2023, υπήρχαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Δικαιολογημένα, οι Πολωνοί φοβούνται ότι η Ουκρανία θα πέσει και η χώρα τους θα γίνει ο επόμενος στόχος του Πούτιν, ειδικά επειδή συνορεύουν με τον ρωσικό θύλακα, την Λευκορωσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, η Πολωνία είναι μεταξύ των πρώτων κρατών, που φοβούνται περισσότερο τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλες χώρες ( Πολωνία: 91%), μαζί με τη Μάλτα (93%), την Πορτογαλία ( 91%) και τη Λιθουανία (90%).

Έτσι, για να προστατευθεί από τη Ρωσία του Πούτιν, η Πολωνία έχει ενισχύσει σθεναρά τη στρατιωτική της ικανότητα, σε τέτοιο βαθμό που βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης.

Με αναφορές από: Deusche Welle, Geo

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play