Τα κύρια σημεία της ομιλίας Πούτιν
Πηγή: Screenshot
Στην μεγάλη κεντρική ομιλία του Πούτιν αναφέρεται το σύνολο του δυτικού Τύπου. Στην «Πουτινιάδα», όπως αποκαλείται το ρωσικό στυλ των μακρών ομιλιών του προέδρου, αφιερώνει το πρωτοσέλιδο θέμα της και η εφημερίδα «Daily Mirror», η οποία επιχειρεί να συγκεντρώσει και να κωδικοποιήσει τα κυριότερα σημεία της, αν και πυρηνικά, πόλεμος, παράδοση, θρησκεία έχουν πάντοτε την «τιμητική» τους στις ομιλίες.
Ιδιαίτερα, η πιο ανησυχητική απειλή που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας αφορούσε την επικείμενη απειλή μιας «παγκόσμιας σύγκρουσης».
Χωρίς να προσφέρει καμία ελπίδα για ένα τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σήμερα, ο Πούτιν ξύπνησε ξανά τους φόβους για έναν νέο ψυχρό πόλεμο.
Καθώς όμως κατηγόρησε τη Δύση ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο», έδωσε τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις από την πρόσφατη ιστορία και έκανε μια σειρά από διαταραγμένες δηλώσεις, που είχαν μικρή σχέση με την πραγματικότητα.
Συσπείρωσε το κοινό, ισχυριζόμενος ότι η Δύση θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τη Ρωσία, μίλησε για την οικονομία και μάλιστα, διατύπωσε πυρηνική απειλή.
Ο ουδέτερος ως προς το φύλο Θεός είναι πια στην καρδιά της πουτινικής κριτικής. Αυτή η «ουδετερότητα» συναντάται κυρίως στην Εκκλησία του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι, λίγες στιγμές αφότου ανέβηκε στο βήμα, ο Πούτιν την συσχέτισε με την παιδεραστία (!) και ισχυρίστηκε ότι η παιδεραστία «ανακοινώνεται ως φυσιολογικό πράγμα» στη Δύση.
Η εναλλακτική πραγματικότητα επανήλθε στις ομιλίες Πούτιν. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κατηγορεί τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, η πραγματικότητα του τυράννου είναι κάπως στρεβλή. Στην ομιλία, υποστήριξε ότι η Ρωσία ήταν ανοιχτή σε διάλογο με το ΝΑΤΟ σχετικά με την εφαρμογή ενός παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας, αλλά η Δύση είναι αντίθετη. Η πραγματικότητα, λοιπόν, παραποιείται ανάλογα με το συμφέρον του Ρώσου προέδρου. «Λαμβάνουμε ανέντιμες απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Πούτιν.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας δεν είναι πόλεμος, αλλά επέμβαση για να «σταματήσει ο πόλεμος» στο Ντονμπάς. «Δεν πολεμάμε τον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο Πούτιν και συμπλήρωσε πως «η Ουκρανία έχει γίνει όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών κυρίων του, που έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη χώρα».
Επιπλέον, η Δύση «δαιμονοποιήθηκε» και πάλι
Ο Πούτιν συγκέντρωσε το πλήθος, ισχυριζόμενος ότι η Δύση θα κάνει με όποιο μέσο έχει στην διάθεσή της, ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τη Ρωσία. Η Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε για να πολεμήσει τη Μόσχα, λέει ο Πούτιν. «Η Δύση θέλει να «τελειώσει» με τη Ρωσία μια για πάντα!», ισχυρίζεται ο Πούτιν.
Ακόμη, ισχυρά π[αρών στην ομιλία ήταν και ο πυρηνικός κίνδυνος. Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα τρομακτική, γιατί ο Πούτιν θέλει να έχει τον έλεγχο των κόκκινων πυρηνικών κουμπιών της Ρωσίας.
Μάλιστα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα συνθήκη START υπογράφηκε στην Πράγα το 2010 ως διάδοχος παρόμοιας συμφωνίας που υπεγράφη από την Ουάσιγκτον και τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Επιδιώκει να περιορίσει και να μειώσει τον αριθμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων.
Τέλος, η οικονομία έπαιξε, κι αυτή, σημαντικό ρόλο στην ομιλία. Σε κάποια στιγμή, η ομιλία του Πούτιν στράφηκε προς την οικονομία της χώρας του, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τις δυτικές κυρώσεις νωρίτερα στον πόλεμο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι «η ρωσική οικονομία έχει ξεπεράσει τους κινδύνους που αντιμετώπιζε». Εξετάζοντας τις δυτικές κυρώσεις, υποστήριξε ευθαρσώς ότι οι «εμπνευστές» απλώς «τιμωρούν τον εαυτό τους».
«Στους δικούς τους πολίτες, λένε όμως ότι η Ρωσία φταίει για όλα», από τους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι τις ραγδαίες τιμές των τροφίμων. «Είναι αδίστακτοι!» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας