Άδωνις: Κυβέρνηση νικητών ή κυβέρνηση ηττημένων;

Άδωνις: Κυβέρνηση νικητών ή κυβέρνηση ηττημένων;

Πηγή: Διαδίκτυο

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης ηττημένων, που ανακίνησε στον δημόσιο διάλογο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πυροδότησε και πυροδοτεί την πολιτική και δημοσιογραφική θυμηδία

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης ηττημένων, που ανακίνησε στον δημόσιο διάλογο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πυροδότησε και πυροδοτεί την πολιτική και δημοσιογραφική θυμηδία, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί το εύλογα σκωπτικό ύφος. Πώς είναι δυνατόν να προσέλθουμε στις κάλπες, να ψηφίσουμε και μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό παραβάν να μας προκύψει μια κυβέρνηση αναντίστοιχη με την ψήφο μας, μια «κυβέρνηση ηττημένων»;

Την «λύση» σε αυτό το γριφώδες και εκ φύσεως αντιφατικό ερώτημα φρόντισε να την κομίσει στον δημόσιο διάλογο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινάλ με τις τοποθετήσεις του για «κυβέρνηση ηττημένων», μετά τις εκλογές. Δεν έχει δηλαδή ιδιαίτερη αξία το τι θα ψηφίσουμε στις κάλπες, αλλά το πώς θα έρθουν σε πολιτική συμφωνία τα κόμματα που θα καταλάβουν υποδεέστερες θέσεις. Κατά την τουλάχιστον καινοφανή προσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινάλ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, δεν έχει σημασία ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στην προτίμηση των πολιτών. Για τον κ. Ανδρουλάκη, η προϋπόθεση για να μπει στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης δεν είναι ο λαός, αλλά το να μπορεί ο ίδιος και το Κίνημα, του οποίου ηγείται, να είναι σε θέση να επιβάλουν την… προγραμματική ατζέντα τους. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «μία είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης: να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία».

Αυτήν την πρωτοφανή προσπάθεια περίτεχνης παράκαμψης της λαικης βούλησης ήρθε να αποκαταστήσει, ευτυχώς, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδης καίρια επεσήμανε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα δημιουργίας κυβέρνησης των νικητών στις εκλογές, κυβέρνησης που να συγκεντρώνει την λαϊκή κατάφαση, αλλά με μια κυβέρνηση των ηττημένων, αφού παρακάμπτεται ουσιαστικά η λαϊκή βούληση και προκρίνεται το σενάριο για μια κυβέρνηση των ηττημένων. «Σκοπός του κ. Νίκου Ανδρουλάκη είναι η δημιουργία κυβέρνησης ηττημένων. Για τον κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιάφορο ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στις εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίσει πρώτο ο Ελληνικός λαός, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι “να τα βρούνε” τα ηττηθέντα κόμματα. Αυτή ήταν η άποψη του κ. Ανδρουλάκη».

Έτσι, λοιπόν, όπως έδειξε ο κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ανεπιτυχώς να εισάγει ως σύμφωνη με την λαϊκή ψήφο μια κυβέρνηση των ηττημένων, δηλαδή μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάθε δικαίωμα να στοχάζεται την φιλελεύθερη δημοκρατία με τους όρους και με τους τρόπους που θέλει. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας, όμως, σε κανένα χωρίο του δεν τοποθετεί πάνω από την ψήφο του Ελληνικού λαού το συμφέρον κανενός κόμματος, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μονίμως τρίτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play