Με ασκήσεις «απαντούν» Σεούλ και Τόκιο στους βαλλιστικούς πυραύλου τη Πιονγκγιάνγκ

Με ασκήσεις «απαντούν» Σεούλ και Τόκιο στους βαλλιστικούς πυραύλου τη Πιονγκγιάνγκ

Πηγή: Αρχείου

Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου χθες Σάββατο από την Πιονγκγιάνγκ

Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου χθες Σάββατο από την Πιονγκγιάνγκ, την καταδίκη από τον Λευκό Οίκο και τις στρατιιωτικές αεροπορικές ασκήσεις με τις οποίες απαντούν Νότια Κορέα και Ιαπωνία σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 έγινε χθες, ενώ ο πύραυλος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας – διανύοντας απόσταση 989 χιλιομέτρων σε 4.015 δευτερόλεπτα και φθάνοντας σε ύψος 5.768 χιλιομέτρων. Την είδηση επιβεβαίωσε και η ίδια η Πιονγκιάνγκ μέσω του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων (KCNA), κάνοντας λόγο για «απτή απόδειξη» των προσπαθειών της να καταστήσει «ακαταμάχητη» την «ικανότητα πυρηνικής αντεπίθεσης» εναντίον εχθρικών δυνάμεων.

Η πρώτη αντίδραση προέκυψε από τη Νότια Κορέα με τον υπουργό Εξωτερικών Παρκ Τζιν, ο οποίος υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου στράφηκε σε αυτόν τον πόλεμο, ενθάρρυναν τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου, σηματοδοτεί ξεκάθαρα «την πρόθεση (της Πιονγκγιάνγκ) να προβεί και σε άλλες προκλήσεις», είπε ο Παρκ μιλώντας σε ένα πάνελ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει και έβδομη πυρηνική δοκιμή, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αυτό θα άλλαζε τα πάντα, υπό την έννοια ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Μετα τις καταδίκες, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα συνδυασμένη στρατιωτική αεροπορική άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού σε απάντηση στην εκτόξευση χθες, Σάββατο, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, και η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις ήδη από σήμερα το απόγευμα σε απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fuji News Network. Ιαπωνικά μαχητικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά αναμένεται να μετάσχουν στην στρατιωτική άσκηση γύρω από την Ιαπωνία, της οποίας το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τον καιρό, σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play