Διάσκεψη για την Ασφάλεια: «Ο Πούτιν ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, εξοπλίστε το Κίεβο» λένε ΗΠΑ – ΕΕ

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: «Ο Πούτιν ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, εξοπλίστε το Κίεβο» λένε ΗΠΑ – ΕΕ

Πηγή: Αρχείου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον κ. Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί».

«Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Το πλαίσιό μας όμως είναι πάντα η προστασία του διεθνούς δικαίου – και αυτό περιλαμβάνει και την παράδοση όπλων», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, σε συζήτηση – πάνελ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη»

«Αν δεν αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, θα είχαμε παντού Μπούτσα και Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η Γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι, αν δεχτούμε η Ρωσία να πάρει ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

«Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. Θα έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για έναν κόσμο με διενέξεις, προειδοποίησε και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία «δεν θα επαναλάβει την άσκηση» σύμφωνα με το Euronews και το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στη συνοχή της Συμμαχίας, η οποία όπως είπε ενισχύθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι «κανείς στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα από τον Πούτιν για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, διότι «οι Ουκρανοί πολεμούν για τη χώρα τους, το μέλλον τους και τα σπίτια τους, ενώ οι Ρώσοι όχι

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ξεκαθάρισε από την πλευρά της Ουκρανίας ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά αλλαγή της Ρωσίας. «Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.

«Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων και την έλλειψη πυρομαχικών, η Αναλένα Μπέρμποκ εξήγησε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τον πόλεμο και δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιας κλίμακας σύγκρουση. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι από τη μία πλευρά δημιουργείται μια συμμαχία με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα άρματα Leopard και από την άλλη δρομολογούνται νέες γραμμές παραγωγής πυρομαχικών. «Υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν πυρομαχικά για τα Gepard. Και κάποιες χώρες λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός και η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε όταν χρειάζονταν βοήθεια. Κάποιες άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι παραβιάζεται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και επέλεξαν πλευρά. Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Έτσι ενισχύεται ο επιτιθέμενος. Παρακαλώ, διαλέξτε πλευρά», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει μια χώρα, στο ανθρωπιστικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι», συμφώνησε ο κ. Μπλίνκεν και διευκρίνισε ότι οι δημοκρατίες έχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Αναφερόμενη στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που προτίθεται να υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη η Κίνα, η Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καλό» στοιχείο, επισήμανε ωστόσο εμφατικά ότι κάποιες χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «για κάποιο λόγο, για να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης». Ο ‘Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει αν στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στο Πεκίνο ότι δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία και να παραβιάσει τις κυρώσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «σοβαρό πρόβλημα». «Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι από τα δύο, αλλά προωθεί τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κουλέμπα επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το κινεζικό σχέδιο όταν αυτό θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον απαντά στην Κάμαλα Χάρις

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δικές της ενέργειες για να τροφοδοτήσει την κρίση στην Ουκρανία με τους ισχυρισμούς για ρωσικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Θεωρούμε τους υπαινιγμούς αυτού του είδους μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ρωσίας στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας”, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός τέτοιων επιθέσεων από την Ουάσινγκτον είναι να δικαιολογήσει τις δικές της πράξεις για να τροφοδοτήσει την ουκρανική κρίση”, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το TASS.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε το Σάββατο, για πρώτη φορά τη Ρωσία ότι έχει διαπράξει “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” από τότε που άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι θα “λογοδοτήσουν” για τις πράξεις τους.

Στην ομιλία που απηύθυνε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Χάρις έκανε μια ανατριχιαστική απαρίθμηση των ωμοτήτων που αποδίδονται στη Μόσχα, παραθέτοντας τους συστηματικούς βομβαρδισμούς αμάχων και κρίσιμης σημασίας υποδομών, τα βασανιστήρια και τους βιασμούς που αποδίδονται σε Ρώσους στρατιώτες, τις απελάσεις Ουκρανών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους.

“Έχουμε εξετάσει τις αποδείξεις, γνωρίζουμε τα νομικά πρότυπα και δεν υπάρχει αμφιβολία: είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, σημείωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ε. Μακρόν: Ήττα αλλά όχι συντριβή της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει «την ήττα» της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, προειδοποιώντας όμως εκείνους που «θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν τη Ρωσία» ότι αυτή δεν θα είναι ποτέ η θέση της χώρας του.

«Θέλω την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και θέλω η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της όμως είμαι πεπεισμένος ότι, στο τέλος, αυτό δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Journal du Dimanche, Figaro, France Inter).

«Δεν πιστεύω, όπως ορισμένοι, ότι πρέπει να αφανίσουμε πλήρως τη Ρωσία, να της επιτεθούμε στο έδαφός της. Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ η θέση της Γαλλίας», πρόσθεσε. Οι «παρατηρητές» φαίνεται ότι είναι, για τον Γάλλο πρόεδρο, εκείνοι που, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, επέκριναν δριμύτατα, τον Μάιο του 2022, τη δήλωσή του ότι θα πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία.

Στην ίδια συνέντευξη, την οποία παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Μόναχο, ο Μακρόν επανέλαβε ότι προτιμά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η Ουκρανία να διεξάγει μια στρατιωτική επίθεση που θα διασπάσει το ρωσικό μέτωπο ώστε να πυροδοτηθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις» είπε στα τρία γαλλικά μέσα.

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να υπερισχύσει (…) ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία, γιατί τα αποτελέσματα της επιστράτευσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο προέβλεπε και η ίδια (σ.σ. η Ρωσία) έχει περιορισμένες δυνατότητες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι «όλες οι άλλες επιλογές πέραν του Βλαντίμιρ Πούτιν στο σημερινό σύστημα» του φαίνονται «χειρότερες» από τον Ρώσο πρόεδρο, υπαινισσόμενος τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, τον Εβγκένι Πριγκόζιν.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μια δημοκρατική λύση θα αναδυθεί από τη ρωσική κοινωνία των πολιτών έπειτα από χρόνια σκληρότητας και εν μέσω πολέμου; Το εύχομαι ειλικρινά, αλλά δεν το πιστεύω», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play