Ο πόλεμος του Πούτιν θα “σβήσει” $190 δισ. από τη ρωσική οικονομία έως το 2026

Ο πόλεμος του Πούτιν θα “σβήσει” $190 δισ. από τη ρωσική οικονομία έως το 2026

Πηγή: Eurokinissi

Η Ρωσία απέφυγε μια οικονομική κατάρρευση μετά τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σε μία κρίση που θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια.

Μια οικονομία που ο Πούτιν ήθελε κάποτε να καταστήσει μία από τις πέντε ισχυρότερες στον κόσμο βρίσκεται σε πορεία απώλειας ΑΕΠ ύψους 190 δισ. δολαρίων έως το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg, που αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο του ετήσιου ΑΕΠ χωρών όπως η Ουγγαρία ή το Κουβέιτ.

Στην πιο έντονη συρρίκνωση από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, τα στοιχεία που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να δημοσιευτούν την Παρασκευή αναμενόταν να δείξουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μετέθεσε την ημερομηνία δημοσίευσης για την επόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Πούτιν στο έθνος. Η στατιστική υπηρεσία, γνωστή ως Rosstat, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αλλαγή της ημερομηνίας δημοσίευσης των στοιχείων.

“Το αποτέλεσμα των κυρώσεων παρατείνεται”, δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. “Και η διαδικασία των κυρώσεων δεν έχει τελειώσει. Εισάγονται όλο και περισσότερες νέες κυρώσεις”.

Παρ’ όλα αυτά, η ανθεκτικότητα που έχει δείξει η ρωσική οικονομία μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζει την πολυετή προσπάθεια των τεχνοκρατών που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν να οχυρώσουν την οικονομία ενάντια σε διαταραχές με πολιτικές που έκρυβαν έσοδα από την ενέργεια και προσπαθούσαν να καταστήσουν τη Ρωσία λιγότερο εξαρτημένη από ορισμένες εισαγωγές.

Το διακύβευμα τώρα είναι η ικανότητα του Πούτιν να διατηρήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας τη συγκέντρωση πόρων, αλλά χωρίς να προκαλεί θυμό και εχθρότητα σε έναν πληθυσμό που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομική του ευημερία.

“Μεγάλες χώρες με έλεγχο κρίσιμων πόρων, ικανά στελέχη χάραξης οικονομικής πολιτικής και με ισχυρούς συμμάχους δεν πρόκειται να καταρρεύσουν μπροστά σε ακόμη και πολύ αυστηρές κυρώσεις”,  σημείωσε ο οικονομολόγος Alexander Isakov σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δουλειά θα γίνει πιο δύσκολη φέτος, καθώς η ρωσική κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει την κατάρρευση των εσόδων από το πετρέλαιο και αυξάνει τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα, σε μια εποχή που η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών πλήττει την αγορά εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play