Ισπανία και αλλαγή φύλου από τα 16
Πηγή: Alvaro Barrientos, Alvaro Barrientos | Συντελεστές: AP
Για μεγάλη νίκη του ομοφυλόφιλου κινήματος μιλάνε οι οργανώσεις στην Ισπανία με αφορμή την νομική κατοχύρωση για αλλαγή φύλου από την ηλικία των 16 ετών. Η νίκη αυτή εορτάζεται κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας, τους αριστερούς Podemos, καθώς και την οργάνωση ομοφυλόφιλων γυναικών FELGBTI+ . Επιφυλάξεις για αυτήν την νομοθετημένη και γενικευμένη αλλαγή, η οποία αφορά ανηλίκους και ανήλικες, διατυπώνει το ισπανικό κεντροδεξιό κόμμα και αντιρρήσεις εκφράζονται από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για θέματα βίας κατά των γυναικών.
Ιδιαίτερα, η Ισπανία υιοθέτησε νόμο, ο οποίος επιτρέπει στα τρανσέξουαλ άτομα που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο φύλο που τους έχει ανατεθεί κατά τη γέννηση να αλλάζουν φύλο από την ηλικία των 16 ετών, με μια απλή δήλωση στη διοίκηση.
Επίσης, το κείμενο επεκτείνει επίσης αυτό το δικαίωμα σε παιδιά ηλικίας 14-16 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται στη διαδικασία από τους νόμιμους κηδεμόνες τους, καθώς και σε παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, εφόσον έχουν το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη.
Έτσι, η Ισπανία προσχωρεί στις πολιτισμικά προηγμένες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν την αυτοδιάθεση φύλου μέσω μιας απλής δήλωσης, όπως είναι η Δανία, η πρώτη χώρα που παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στην Ευρώπη σε τρανς άτομα το 2014, ή ακόμα και η Ελβετία .
«Σήμερα κάναμε ένα γιγάντιο βήμα» για την αναγνώριση του «ελεύθερου προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου», δρομολόγησε η υπουργός Ισότητας των Podemos, Αιρίν Μοντέρο. υπερασπιζόμενη έναν νόμο που «αποπαθολογικοποιεί» τα τρανς άτομα. «Ο τρανς νόμος είναι γεγονός!», συμπλήρωσε ενθουσιασμένη από αυτήν την σύγχρονη εξέλιξη.
Η συζήτηση για τη δυσφορία ως προς το φύλο, δηλαδή την αγωνία που προκαλείται από την αναντιστοιχία του βιολογικού φύλου ενός ατόμου και του φύλου με το οποίο ένα άτομο ταυτίζεται, έχει αποκτήσει δυναμική σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των αιτημάτων για μετάβαση, ιδιαίτερα μεταξύ των ανηλίκων.
Το κείμενο υπερασπίστηκε ένθερμα από τους Podemos και από τη μεγαλύτερη LGBT οργάνωση της Ισπανίας, το FELGBTI+. Αλλά και άλλες, παράφωνες φωνές έχουν ακουστεί στα αριστερά, με ορισμένες φεμινίστριες να πιστεύουν ότι η έννοια της αυτοδιάθεσης των φύλων θέτει σε κίνδυνο δεκαετίες αγώνα για την ισότητα των φύλων.
«Το άνοιγμα αυτής της πόρτας της μετάβασης του φύλου χωρίς κανέναν περιορισμό στα παιδιά μου φαίνεται βιαστικό και πολύ επικίνδυνο», σχολίασε από την πλευρά της η Ριμ Αλσαλέμ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo, χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση από συνεπείς φιλελεύθερες φωνές και από εκπροσώπους της πολιτισμικής και της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.
Η μειοψηφική φωνή της Ριμα Αλσαλέμ υποστηρίζει ότι στα 16 χρόνια ένας άνθρωπος είναι ακόμη ανήλικος και ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αλλάζει κάποιος φύλο σε εφηβική ηλικία. Φαίνεται ότι έχει γνώση καταστάσεων εκρηκτικής έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά η άποψή της παραμένει περιθωριακή, καθόσον ο θεσμός της οικογένειας γίνεται πληθυντικός, αποκτώντας νέα περιεχόμενα που τον επικαιροποιούν, ένα ανήλικο έχει το νομικό δικαίωμα να αλλάζει φύλο και η ερωτική αφοσίωση σε ένα και μόνο πρόσωπο δύναται να θεωρηθεί ως ερωτικός αναχρονισμός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας