Ι. Ξιφαράς: Ψηφιοποιώντας το Κράτος, ψηφιοποιώντας τις Μεταφορές

Ι. Ξιφαράς: Ψηφιοποιώντας το Κράτος, ψηφιοποιώντας τις Μεταφορές

Πηγή: Διαδίκτυο

Ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διευκόλυνση που παράγουν οι ψηφιακές υπηρεσίες για οδηγούς οχημάτων και ιδιοκτήτες.

Tο ψηφιακού τύπου κράτος έρχεται να απαντήσει θεσμικά και πολιτικά στην ίδια την κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη της άνθισης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Το διαδίκτυο είναι η εμβληματικότερη και σίγουρα, μια κεντρική όψη αυτής της τεχνολογικής και κοινωνικής αλλαγής, που συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Οι αντανακλάσεις του φαινομένου στο οικονομικό γίγνεσθαι και στον κοινωνικό κόσμο είναι ορατές μέσα από τις καθημερινές επαφές, που όλοι, λίγο – πολύ, διατηρούμε με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες – πρώτες – ανταποκρίθηκαν στην αλλαγή, και με τις χρήσεις των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας, από τα σημερινά κινητά έως τα ποικίλα app στις οθόνες των smartphone που κρατάμε στα χέρια μας.

Το κράτος και οι επιμέρους θεσμοί και διοικήσεις του ανταπεξέρχονται πλέον και στη χώρα μας. Η σχετική δουλειά και η πρόοδος, που σημειώνεται σε ένα από τα Υπουργεία που κατεξοχήν εμπλέκονται στις διαδικασίες της ψηφιοποίησης, είναι πραγματικά άξιες συγχαρητηρίων, αφού έρχονται να θέσουν στον «τεχνολογικό αναλφαβητισμό», που ταλαιπωρούσε το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά, ταυτόχρονα, ταλαιπωρούσε και εμάς, ιδίως με τις γνωστές, ατελείωτες ουρές σε ταμεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πλέον, το ψηφιακό κράτος γίνεται άμεσα παρόν στις καθημερινότητές μας, μέσα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που μας προσφέρει. Ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς, γενικός γραμματέας Μεταφορών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είχε την τύχη και την δυνατότητα να αναφερθεί σε αυτές τις νέες, ψηφιακές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση», για την συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του gov.gr.

Ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διευκόλυνση που παράγουν οι ψηφιακές υπηρεσίες για οδηγούς οχημάτων και ιδιοκτήτες. Έτσι, αρχικά επέμεινε ιδιαίτερα στη διευκόλυνση που παρέχει η αποθήκευση του διπλώματος οδήγησης στο gov.gr και στη συνέχεια ανέλυσε τις υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών στις μεταφορές επιτυγχάνουμε στόχους που χαρακτηρίζουν καίρια την συγκαιρινή μας κρατική οντότητα. Χάρη σε αυτές τις καινοτομίες, καρποί μακρόχρονων και συστηματικών προσπαθειών, υπηρετούνται, πέρα βέβαια από την οδική ασφάλεια, οι αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Ξιφαράς «ξέκοψε» με μια αντίληψη που θέλει τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες αποκομμένες από αξιακούς στόχους και κοινωνικές αναφορές. Ένα σύγχρονο κράτος υπηρετεί με συγκεκριμένους τρόπους τον σημερινό πολίτη, καθιστώντας τις κρατικές λειτουργίες πιο διαφανείς και ακόμη περισσότερο συμμορφωμένες σε αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς είχε ακόμη την δυνατότητα να εκθέσει τους πιο μακροχρόνιους στόχους της γραμματείας Μεταφορών, ορίζοντας ε το 2027 ως ορίζοντα για την πλήρη ψηφιοποίηση στον τομέα των μεταφορών. Κι αυτό πρόκειται να γίνει με συγκεκριμένα έργα, κυριότερα από τα οποία είναι το  ενιαίο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ένα νέο σύστημα θεωρητικών εξετάσεων και η ταξινόμηση νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play