Πολωνική πίεση στην Άγκυρα να δεχθεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Αλλάζει το παιχνίδι για τη Συμμαχία»

Πολωνική πίεση στην Άγκυρα να δεχθεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Αλλάζει το παιχνίδι για τη Συμμαχία»

Πηγή: Warsaw Institute

Μιλώντας για την Τουρκία που πρόσφατα αντιτάχθηκε σθεναρά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία «θα χρησιμοποιήσει τις δικές της καλές σχέσεις με τους Τούρκους εταίρους»

Η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει τις καλές της σχέσεις με την Άγκυρα για να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκρίνει τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη.

Ο Μοραβιέτσκι συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Στοκχόλμη, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η συμμαχία χρειάζεται «νέους, ισχυρούς συμμάχους».

Μιλώντας για την Τουρκία που πρόσφατα αντιτάχθηκε σθεναρά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία «θα χρησιμοποιήσει τις δικές της καλές σχέσεις με τους Τούρκους εταίρους για να τους πείσει για την ταχύτερη δυνατή και κατά προτίμηση ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι» για τη συμμαχία, και αποτελεί μια «επανάσταση για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Τουρκίας σχετικά με την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ σταμάτησαν αφότου ο Δανο-Σουηδός ακτιβιστής Ράσμους Παλουντάν έκαψε το Κοράνι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κοντά στην τουρκική πρεσβεία τον περασμένο μήνα. Το περιστατικό ακολούθησε μια σειρά διαδηλώσεων κατά της Σουηδίας σε μουσουλμανικές χώρες.

Ωστόσο, τα ζητήματα ήταν ήδη παρόντα, καθώς η Άγκυρα απαίτησε την έκδοση Τούρκων πολιτών τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Με αυτό η Στοκχόλμη δίστασε να συμμορφωθεί.

Αν και απέκλεισε σταθερά το ενδεχόμενο να επικυρώσει προς το παρόν την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη φινλανδική υπόθεση ξεχωριστά και ίσως να δεχθεί τη χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ταχύτερα από τον γείτονά της.

Η Φινλανδία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα επιμείνει στο αρχικό της σχέδιο και θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία, ακόμη και αν αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρός της, Σάουλι Νιινίστο, είναι βέβαιος ότι και οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μοραβιέτσκι, ο Κρίστερσον εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Πολωνία ήταν από τα πρώτα κράτη του ΝΑΤΟ που επικύρωσαν την ένταξη της Σουηδίας και τον ευχαρίστησε για την πρόθεσή του να συζητήσει τα θέματα με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν τα μόνα δύο από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play