Η West αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη λίστα επιθυμιών άμυνας του Ζελένσκι

Η West αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη λίστα επιθυμιών άμυνας του Ζελένσκι

Πηγή: Αρχείου

Το Κίεβο περιμένει για πιο προηγμένες δυνατότητες καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τα πυρομαχικά.

Με τους εταίρους της Ουκρανίας να αγωνίζονται να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο εν μέσω μιας αναδυόμενης ρωσικής επίθεσης, η εκπλήρωση των ουκρανικών αιτημάτων γίνεται πιο δύσκολη. Η Ουκρανία εξακολουθεί να περιμένει τις υποσχόμενες παραδόσεις σύγχρονων δεξαμενών. Τα μαχητικά αεροσκάφη, αν και συζητήθηκαν πολύ, βυθίζονται στη δίνη του κυβερνητικού δισταγμού. Επιπλέον, το Κίεβο χρησιμοποιεί χιλιάδες φυσίγγια την ημέρα – και η δυτική παραγωγή απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει.

Καθώς μέλη της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες την Τρίτη για να συντονίσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν πίεση για να επιβιώσουν την παράδοση και να παραδώσουν ακόμη πιο προηγμένες δυνατότητες στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Λάβαμε καλά μηνύματα», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy σε βιντεοφωνική ομιλία μετά από επισκέψεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. «Αυτό ισχύει τόσο για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άρματα μάχης, όσο και για το επόμενο επίπεδο της συνεργασίας μας – τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε, προσθέτοντας ωστόσο, «Πρέπει ακόμα να δουλέψουμε σε αυτό». Και ενώ οι περισσότεροι από τους εταίρους της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να ανταποκριθούν στην περιοδεία του Zelenskyy με διευρυμένη υποστήριξη καθώς η σύγκρουση απειλεί να κλιμακωθεί, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν πολιτικά και πρακτικά εμπόδια.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα υλικοτεχνικής υποστήριξης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης». Η υπάρχουσα και η μελλοντική προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα είναι και οι δύο στο τραπέζι όταν η αμυντική ομάδα —που αποτελείται από περίπου 50 χώρες και είναι ευρέως γνωστή στο σχήμα Ramstein— συναντηθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν επίσης μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας αμέσως μετά για να ακούσουν την τελευταία αξιολόγηση από Ουκρανούς ομολόγους τους και να συζητήσουν τις μελλοντικές αμυντικές προκλήσεις της συμμαχίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιείται συνήθως στην αμερικανική βάση στο Ramstein της Γερμανίας, για να μοιραστούν τις τελευταίες τους ανάγκες με δυτικούς αξιωματούχους – από την αεράμυνα έως την επιμελητεία εδάφους – ενώ θα είναι επίσης ένας χώρος για τους υποστηρικτές του Κιέβου να κάνουν check in σχετικά με την υλοποίηση προηγούμενων δεσμεύσεων και διαθεσιμοτήτων στο εγγύς μέλλον. Ο στόχος της συνόδου, είπε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, είναι «να ενισχυθεί η στρατιωτική υποστήριξη όσο χρειάζεται — όχι μόνο οι δεσμεύσεις, αλλά τα πραγματικά γρήγορα παραδοτέα έχουν ιδιαίτερη σημασία». «Τα τανκς δεν χρειάζονται στα χαρτιά αλλά στο πεδίο της μάχης», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων.

Πυρομαχικά, πυρομαχικά, πυρομαχικά

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στο τραπέζι των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα είναι πώς να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουν ήδη αποσταλεί στην Ουκρανία να πυροβολούν. «Φυσικά είναι σημαντικό να συζητήσουμε νέα συστήματα, αλλά η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα συστήματα που υπάρχουν ήδη ή έχουν δεσμευτεί, παραδίδονται και λειτουργούν όπως θα έπρεπε», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους επικεφαλής της ΕΕ την Πέμπτη, ο Ζελένσκι και η ομάδα του παρείχαν σε κάθε ηγέτη μια εξατομικευμένη λίστα που ζητούσε όπλα και εξοπλισμό με βάση τα γνωστά αποθέματα και τις δυνατότητες της χώρας. Υπήρχε όμως ένα κοινό θέμα. «Το πρώτο πράγμα στη λίστα ήταν, παντού, τα πυρομαχικά», είπε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

«Αν έχετε τον εξοπλισμό και δεν έχετε τα πυρομαχικά, τότε δεν είναι χρήσιμο», είπε ο Εσθονός ηγέτης στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Και ενώ η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη από τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών για να συνεχίσει να μάχεται, τα αποθέματα των δυτικών χωρών εξαντλούνται. «Είναι μια πολύ πραγματική ανησυχία», είπε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Κανείς από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν παράγει αρκετά πυρομαχικά αυτή τη στιγμή», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη την Κυριακή.

Πηγή: politico.eu/BY LILI BAYER

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play