Οι Φινλανδοί δεν αγαπούν τη Sanna Marin όσο εσείς

Οι Φινλανδοί δεν αγαπούν τη Sanna Marin όσο εσείς

Πηγή: Αρχείου

Η Sanna Marin, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της ευρωπαϊκής αριστεράς, έχει δύο μήνες για να σώσει τη δουλειά της.

Η Sanna Marin, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της ευρωπαϊκής αριστεράς, έχει δύο μήνες για να σώσει τη δουλειά της. Αυτόν τον μήνα, η Φινλανδή πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία για τους Σοσιαλδημοκράτες ενόψει των εκλογών της 2ας Απριλίου με το κόμμα της να ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού υπό τον αντίπαλο Πέτρι Όρπο. Μετά από ένα λαμπερό σόου με λέιζερ και μια παράσταση από μια ομάδα ντραμς, ο Μάριν ανέβηκε στη σκηνή υποσχόμενος να επενδύσει στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την πρόνοια.

«Δεν πρόκειται να εξισορροπήσουμε τις δημόσιες δαπάνες ή να διατηρήσουμε μια υγιή κοινωνία μέσω περικοπών», είπε. «Αυτό είναι το πικρό φάρμακο της πολιτικής δεξιάς και δεν λειτουργεί».

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία από τον προκάτοχό της Antti Rinne, η Marin έχει αναδειχθεί ως λαμπρό φως στην ευρωπαϊκή αριστερά σε μια εποχή που χρειάζεται πολύ νέα ενέργεια. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται όλο και περισσότερο μαχόμενος, ενώ η κεντροαριστερά ηγέτης της Σουηδίας Magdalena Andersson έχασε την εξουσία σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η Μέττε Φρέντερικσεν από τη Δανία παρέμεινε στην εξουσία μόνο με απότομη στροφή προς τα δεξιά. Στους δρόμους της πατρίδας της Μαρίν, του Τάμπερε, ενός βιομηχανικού κόμβου στα νοτιοδυτικά της Φινλανδίας, όπου εξακολουθεί να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, πολλοί ψηφοφόροι είπαν ότι εκτιμούν την πρωθυπουργό.

Όταν της ζητήθηκε να επανεξετάσουν την απόδοσή της, χρησιμοποιήθηκε συχνά η λέξη «αρμόδια», με το πολιτικό της ύφος να ονομάζεται «άμεσο» και «ανανεωτικό». Σε ένα κεντρικό κατάστημα ρούχων που δεν μοιάζει με αυτό όπου η ίδια η Marin εργαζόταν πριν μπει στην πολιτική, η Ira Eklund, 19 ετών, είπε ότι ο Marin αντιμετώπισε μια «ανώμαλη βόλτα» ως πρωθυπουργός, διαχειριζόμενος τόσο την πανδημία COVID-19 όσο και τις συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η άνοδος του Marin από ταμία σε πρωθυπουργό μέσα σε λίγα χρόνια ήταν εντυπωσιακή, είπε ο Eklund. «Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι από το να στέκομαι εκεί που στέκομαι εγώ, οδήγησε τη χώρα», είπε. «Δείχνει το είδος της αλλαγής σταδιοδρομίας που μπορείτε να κάνετε αν αυτό θέλετε να κάνετε». Ωστόσο, ο Eklund και αρκετοί άλλοι ψηφοφόροι που βγήκαν για ψώνια ή πήγαιναν για δουλειά στο Τάμπερε είχαν επίσης ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Marin και οι Σοσιαλδημοκράτες διοικούσαν τη Φινλανδία, ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψαν την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής της Φινλανδίας αυξήθηκε στο 70,9% το τρίτο τρίμηνο του 2022 από 68,7 τοις εκατό το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και αυτή η άνοδος έχει ήδη αποδειχθεί βασικό ζήτημα εκστρατείας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Orpo πρότεινε πρόσφατα ότι το αυξανόμενο χρέος κινδύνευε να υπονομεύσει τις φινλανδικές παροχές πρόνοιας και είπε ότι η χώρα πρέπει να «ξυπνήσει για το τι οδηγεί η κυβερνητική αδιαφορία για το χρέος». Στην έναρξη της εκστρατείας της, η Marin είπε ότι το κλείσιμο των «φορολογικών κενού» θα διασφάλιζε ότι η οικονομία θα παραμείνει υγιής. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους κεφαλαίου και κληρονομιάς.

«Μια ισχυρή κοινωνία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε ισχυρή ανάπτυξη και υψηλή απασχόληση», είπε.

Άκρο της αντιπολίτευσης

Το κόμμα του Orpo έχει επί του παρόντος το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις: το NCP του έχει την υποστήριξη του 22 τοις εκατό των ψηφοφόρων με τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών και τα δύο με 19 τοις εκατό. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής του Σοσιαλδημοκράτη τις επόμενες εβδομάδες με τον Μάριν -που χαρακτηρίζεται σταθερά στις έρευνες ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος πρωθυπουργός- να θεωρείται πλεονέκτημα. «Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι σηκώνει το κόμμα της», δήλωσε ο Teivo Teivainen, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν παραδοσιακά μια εικόνα ως κόμμα για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο Μαρίν μπόρεσε να προσελκύσει περισσότερους νεότερους ψηφοφόρους».

Προσπάθησε να απεικονίσει τον εαυτό της ως μια σταθερή και επαγγελματία πολιτικό φορέα πρόθυμη να ακούσει συμμάχους και αντιπάλους, αλλά που μπορεί επίσης να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις. «Δεν θέλω σύγκρουση και αγωνίζομαι για συμβιβασμούς και κοινές λύσεις», είπε σε ένα ντοκιμαντέρ του Φινλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Yle το 2021. «Αλλά αν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι επιτυχείς, μπορώ να είμαι αποφασιστική και να αποφασίσω τι πρέπει να κάνουμε». Απέρριψε αίτημα συνέντευξης για αυτό το άρθρο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να παρακολουθούν τις φινλανδικές εκλογές. Εάν η Marin χάσει, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα για μια ομάδα S&D που συγκλονίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate. Οι εικασίες μάλιστα έχουν στροβιλιστεί ότι θα μπορούσε να προταθεί ως υποψήφια της ομάδας για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play