Ο Ντούντα αναστατώνει τα σχέδια μετρητών της Πολωνίας στην ΕΕ

Ο Ντούντα αναστατώνει τα σχέδια μετρητών της Πολωνίας στην ΕΕ

Πηγή: Bankingnews

Οι ελπίδες της Πολωνίας να λάβει δισεκατομμύρια σε κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ εκτροχιάστηκαν όταν ο Πρόεδρος Andrzej Duda έστειλε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που ανατρέπει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις σε ένα ανώτατο δικαστήριο για εκδίκαση.

Οι ελπίδες της Πολωνίας να λάβει δισεκατομμύρια σε κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ εκτροχιάστηκαν όταν ο Πρόεδρος Andrzej Duda έστειλε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που ανατρέπει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις σε ένα ανώτατο δικαστήριο για εκδίκαση. Το νομοσχέδιο αποτελεί βασικό μέρος των «ορόσημων» που συμφωνήθηκαν μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, χωρίς τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αποδεσμεύσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας — που μένει πίσω από τις ανησυχίες ότι η Πολωνία υποχωρεί στην κυριαρχία του μπλοκ -αρχές του νόμου.

Όμως ο Ντούντα το βράδυ της Παρασκευής είπε ότι δεν θα υπογράψει τη νομοθεσία και αντ’ αυτού την έστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα όργανο που αποφασίζει εάν οι νόμοι συμφωνούν με το πολωνικό σύνταγμα.

Σε μια εθνική ομιλία, ο Ντούντα είπε ότι αποφάσισε «να παραπέμψει αυτόν τον νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπό προληπτικό έλεγχο. Δηλαδή, ο νόμος δεν θα ισχύει έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί για τη συνταγματικότητά του».

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την εθνικιστική κυβέρνηση, η οποία θέλει απεγνωσμένα να πάρει τα μετρητά της ΕΕ πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο, όταν το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα προσπαθήσει για τρίτη θητεία. Ο Ντούντα είναι στενά σύμμαχος με το PiS, αλλά διανύει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το κόμμα. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εξέγερσης από τον Ντούντα, ο οποίος ήταν συνήθως αρκετά ήρεμος.

Αν και το γραφείο του Ντούντα βοήθησε στην προετοιμασία του αρχικού σχεδίου του νομοσχεδίου πέρυσι, δεν ήταν ικανοποιημένος με την τελική του μορφή, που έγινε μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, καθώς πιστεύει ότι υπονομεύει τους δικαστές που έχει ορίσει. «Η κυβέρνηση έφτασε σε μια νέα συμφωνία και είναι καλό που συνέβη αυτό, αλλά αυτή η συμφωνία εγείρει σοβαρές συνταγματικές διαμάχες», είπε.

Υπήρξε μικρή αρχική αντίδραση από την κυβέρνηση εκτός από ένα ξερό σχόλιο από τον εκπρόσωπο Πιότρ Μύλλερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «[Θα] περιμένουμε την απόφαση [του δικαστηρίου]».

Το δικαστήριο θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του PiS, με αρκετούς δικαστές να διορίζονται κατά παράβαση του συντάγματος — μία από τις πολλές πηγές σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και ο Ντούντα επέμεινε ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει γρήγορα μια ετυμηγορία, το δικαστήριο των 16 μελών βρίσκεται επίσης σε σύγχυση, με αρκετούς δικαστές να επαναστατούν εναντίον του προέδρου του – κάτι που θα δυσκολέψει οποιαδήποτε απόφαση.

Η Επιτροπή είναι απίθανο να αποφασίσει για την αποδέσμευση κεφαλαίων έως ότου νομοθετηθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Οι Βρυξέλλες το θεωρούν κλειδί για την αποκατάσταση κάποιας ανεξαρτησίας στο πολωνικό δικαστικό σύστημα, το οποίο έχει μεταρρυθμιστεί βαθιά από το PiS από τότε που το κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 2015. Η νομοθεσία μεταθέτει τα δικαστικά πειθαρχικά θέματα από το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο όμως θεωρείται πιο ανεξάρτητο. Η Πολωνία επλήγη με ημερήσιο πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από τον Οκτώβριο του 2021 για μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση της ΕΕ για αναστολή του αμφιλεγόμενου πειθαρχικού μηχανισμού.

Το σχέδιο νόμου θα τερματίσει επίσης τις κυρώσεις κατά δικαστών που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς των συναδέλφων δικαστών. Πολλοί νέοι δικαστές έχουν αμφίβολο νομικό καθεστώς χάρη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που αλλάζουν τον τρόπο διορισμού τους.

Πηγή: politico.eu/BY JAN CIENSKI

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play