Για την νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Για την νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Πηγή: Αρχείου

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «αμέσως».

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «αμέσως». Η ταξιδιωτική οδηγία επικαλείται αυθαίρετες συλλήψεις Αμερικανών από τις ρωσικές κρατικές αρχές και έρχεται λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του. Η ταξιδιωτική οδηγία έρχεται να προστεθεί σε έναν κατάλογο σχετικών οδηγιών.

Πιο ειδικά, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς και τος προσήψαν ψευδείς κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες με ψευδείς κατηγορίες, έκαναν διακρίσεις εις βάρος Αμερικανών πολιτών στη Ρωσία με κράτηση και παρενόχληση, τους αρνήθηκαν δίκαιη και διαφανή μεταχείριση και τους καταδίκασαν σε μυστικές δίκες ή χωρίς να προσκομίσουν αξιόπιστα στοιχεία», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές αρχές εφαρμόζουν αυθαίρετα τους τοπικούς νόμους κατά των θρησκευτικών λειτουργών που είναι πολίτες των ΗΠΑ και έχουν ξεκινήσει αμφισβητούμενες ποινικές έρευνες κατά πολιτών των ΗΠΑ που ασκούν θρησκευτική δραστηριότητα».

Οι Αμερικανοί πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από τη Ρωσία θα πρέπει να διευθετήσουν γρήγορα τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Ρωσία και ότι όσοι βρίσκονται ήδη εκεί θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Παρόμοια οδηγία είχε εκδοθεί από την αμερικανική Πρεσβεία τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Μάρτιο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε ζητήσει από τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία, ενώ υπήρχε περιορισμένη προσφορά εμπορικών ταξιδιωτικών επιλογών. Σε μια προειδοποίηση ασφαλείας που είχε εκδοθεί, η αμερικανική διπλωματία είχε τονίσει ότι όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα θα μπορούσαν να κληθούν στον ρωσικό στρατό ή να τους απαγορευτεί να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την προειδοποίηση, η Αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα επεσήμαινε ότι η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα σε άτομα με διπλή υπηκοότητα, να αποτρέψει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να στρατολογήσει υπηκόους διπλής υπηκοότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play