DW: Υποχωρεί η Κομισιόν στο «προσφυγικό»

DW: Υποχωρεί η Κομισιόν στο «προσφυγικό»

Πηγή: .eurotopics.net - Αρχείου

Η σκληρή γραμμή που φαίνεται να επικρατεί στην ΕΕ για το προσφυγικό, οι εκλογές στην Κύπρο αλλά και η ευχάριστη διαμονή ξένων συνταξιούχων στην Ελλάδα απασχολεί τον γερμανικό Tύπο.

Η ΕΕ υιοθετεί πιο σκληρή πολιτική στο «προσφυγικό» μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ η Κομισιόν φαίνεται να υπαναχωρεί από παλαιότερες διακηρύξεις ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φράχτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πολυάριθμα τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο. «Η Ευρώπη απομονώνεται» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία διαβλέπει «μεγαλύτερη απομόνωση της Ευρώπης, μαζί με τη θέληση για πιο αποτελεσματικές απελάσεις, με εμφανείς πιέσεις προς τις χώρες υποδοχής και τις τρίτες χώρες. Όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, η διορθωτική πορεία υλοποιείται με διστακτικά βήματα και συμβιβασμούς. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την επέκταση της συνοριακής φύλαξης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, ακόμη και με πύργους σκοπιάς. Επειδή όμως δεν διαθέτει η ίδια τα σχετικά κονδύλια, το αριστερό-φιλελεύθερο κομμάτι της Ευρώπης θα εξακολουθήσει να υποκρίνεται ότι δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Όρμπαν και του Τραμπ».

Η Süddeutsche Zeitung θέτει το ερώτημα:

«Θα κατασκευαστούν τελικά αυτοί οι φράχτες με κοινοτικά κονδύλια; Εξαρτάται ποιον ρωτάει κανείς. Στο ανακοινωθέν της Συνόδου δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε τείχη και φράχτες. Άλλο να κατασκευάζεις νέα τείχη, άλλο να ‘ενισχύεις’ τις ‘υποδομές προστασίας των συνόρων’. Άλλωστε η Κομισιόν διαθέτει εδώ και πολύ καιρό κονδύλια για την προστασία των συνόρων. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι θα κατασκευαστούν νέοι φράχτες. Διότι τα κράτη-μέλη μπορούν να δαπανήσουν τα κοινοτικά κονδύλια για όσα χρηματοδοτούσαν μέχρι τώρα εξ’ ιδίων πόρων και στη συνέχεια, με τα χρήματα που θα εξοικονομούν κατ’αυτόν τον τρόπο, να κατασκευάζουν τους συνοριακούς φράχτες. Έτσι θα μπορούν να ισχυρίζονται όλοι ότι επέβαλαν τη θέλησή τους, τόσο η Κομισιόν που ανέκαθεν απέρριπτε συνοριακούς φράχτες με κοινοτική χρηματοδότηση, όσο και οι χώρες εκείνες- πρωτίστως η Αυστρία- που αυτό ακριβώς επεδίωκαν».

H Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι «ενώ μέχρι σήμερα οι νέοι φράχτες θεωρούνταν μεγάλο ταμπού, τώρα χρηματοδοτούνται, για πρώτη φορά, ‘πιλοτικά εγχειρήματα’ που θα αποτρέψουν τους εκτοπισθέντες να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναδιπλώθηκε μπροστά στους πιο ‘σκληρούς’ ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων». Τέλος, η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger σημειώνει: «Από πολιτική άποψη, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συνιστούν ήττα της φον ντερ Λάιεν. Εκτός από την Ουγγαρία, υπάρχει μία σειρά άλλων χωρών, στις οποίες είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι ακροδεξιοί, είτε η κυβέρνηση εξαρτάται από τους ακροδεξιούς».

Κύπρος, μία διαφορετική εκλογική αναμέτρηση

Σε εκτενές δημοσίευμά της η Frankfurter Rundschau επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την Κυριακή, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη να διεκδικούν το ύπατο αξίωμα. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πρόκειται για «δύο συντηρητικούς πολιτικούς, οι οποίοι επί σειρά ετών είχαν εργαστεί για τον (απερχόμενο πρόεδρο) Αναστασιάδη και δεν είναι μέλη των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν». Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος στηρίζεται κυρίως από το ΑΚΕΛ, ο πολιτικός επιστήμων Χέρμπερτ Φάουστμαν, διευθυντής του πολιτικού ιδρύματος Friedrich Ebert στη Λευκωσία, δηλώνει στην Frankfurter Rundschau: «Κανείς δεν υπολόγιζε τον Μαυρογιάννη, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος. Το momentum είναι υπέρ του».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Χριστοδουλίδης «συνηθίζει να ομιλεί με ευφράδεια χωρίς να λέει κάτι επί της ουσίας και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν είχε ταυτιστεί με σκάνδαλα διαφθοράς, παρότι ήταν συνυπεύθυνος για τη σκανδαλώδη χορήγηση των ‘χρυσών διαβατηρίων’. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θεωρείται προσιτός χαρακτήρας και όχι διεφθαρμένος, αλλά και άχρωμος τεχνοκράτης. Αχίλλειος πτέρνα του είναι η οικονομία».

Ευτυχισμένοι στην Κρήτη

Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι Γερμανών συνταξιούχων στην Κρήτη παρουσιάζει η εφημερίδα Merkur, στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναπαράγοντας σε μεγάλο βαθμό παλαιότερο δημοσίευμα της Bild. Πρόκειται για τον Μάνφρεντ και την Κάριν Ρόιτερ από τη Βαυαρία, ηλικίας 65 και 63 ετών αντιστοίχως, που αρχίζουν τώρα μία νέα ζωή στην Ιεράπετρα.

«Η ζωή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ακριβή» τονίζει η γερμανική εφημερίδα και παραθέτει το πλήρες εξοδολόγιο των δύο συνταξιούχων στην Κρήτη: «Πληρώνοντας ενοίκιο μόλις 550 ευρώ οι δυο τους μένουν τώρα σε 140 τετραγωνικά, με τρία μπαλκόνια, μόλις δέκα λεπτά από την παραλία και με θέα στη θάλασσα. Τα πάγια έξοδα, δηλαδή ρεύμα, θέρμανση, νερό και τα συναφή, ανέρχονται σε 75 ευρώ κάθε μήνα. Σε αυτά προστίθενται άλλα 571 ευρώ μηναίως για τρόφιμα, συντήρηση αυτοκινήτου, φάρμακα, κινητή τηλεφωνία και γατοτροφές. Σύνολο: 1196 ευρώ για δύο άτομα. Έτσι το ζεύγος μπορεί και να αποταμιεύει κάθε μήνα 500 ευρώ. Για τον Μάνφρεντ κάτι τέτοιο θα ήταν ‘αδιανόητο’ στη Γερμανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play