Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κοντά στην τελική εκλογή

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κοντά στην τελική εκλογή

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/Αρχείου

Αύριο Κύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να βρίσκεται κοντά στην εκλογή του

Αύριο Κύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να βρίσκεται κοντά στην εκλογή του και με τον άλλοτε πολιτικά κραταιό Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) να κινείται σε τροχιά πρωτοφανούς εσωκομματικής διχόνοια απέναντι στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ υποψήφιος, με τις λαμπρές περγαμηνές στην διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ο μεγάλος κερδισμένος του πρώτου γύρου, συγκεντρώνοντας το 32% των ψήφων. Εν όψει του αυριανού δεύτερου γύρου, ο προερχόμενος από τον δεξιό ΔΗΣΥ αρνείται τις αιτιάσεις περί προδοσία και αποστασίας και, ταυτόχρονα, καλεί σε υπερψήφιση για μια κυβέρνηση πέραν των ιστορικών διακρίσεων μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς και με την συμμετοχή τεχνοκρατών και επιστημονικά καταρτισμένων υπουργών.

«Δεν είμαι ούτε αποστάτης, ούτε προδότης, είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας λέγονται πολλά και αν θέλεις να ηγηθείς μιας χώρας υπό κατοχή, πρέπει να εργαστείς συλλογικά για να ανταποκριθείς στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς», δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τους ψηφοφόρους.

Ο κεντρώος υποψήφιος, με κοινά χαρακτηριστικά με τον Γάλλο Εμμανουέλ Μακρόν, διευκρινίζει ότι «η δική του υποστήριξη προέρχεται από το πλήρες φάσμα της κυπριακής κοινωνίας, από την αριστερά μέχρι τη δεξιά και εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού».

Απέναντι σε αυτήν την υποψηφιότητα, με τα κεντρώα διακομματικά και διαπαραταξιακά γνωρίσματα, υψώνεται το «πρόβλημα ΔΗΣΥ». Το παραδοσιακό μεγάλο δεξιό κόμμα της χώρας βρίσκεται στα όρια της οριστικής διχόνοιας.

Ο υποψήφιος του κόμματος στον πρώτο γύρο Αβέρωφ Νεοφύτου χρεώνεται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι κατέγραψε το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορική διαδρομή του κόμματος. Ο Α. Νεοφύτου κινείται θεσμικά και κομματικά, καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ και αποφασίζεται, αντί της υποστήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, η ψήφος κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο, που «βγάζει Πρόεδρο».

Υπερασπιζόμενος μια δεξιά και συντηρητική ατζέντα, η οποία φθίνει μέσα στους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου διατηρεί άκρως προβληματικές σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο και επικεφαλής του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Αν και είναι δυνατόν να καταλογιστεί στον Ν. Αναστασιάδη έλλειψη κατευναστικής προσέγγισης, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν αστοχεί, όταν ζητεί ψυχραιμία και νηφάλια αποτίμηση πολιτικής κατάστασης. Ο ΔΗΣΥ έχει περιέλθει σε μια περίοδο κρίσης, η οποία δεν πρέπει να τροφοδοτείται από περιττές εντάσεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, προβαίνοντας έμμεσα στην δημόσια υποστήριξη της υποψηφιότητας του «πολιτικού τέκνου» του, του Νίκου Χριστοδουλίδη. Έτσι, τονίζει πως είναι ανάγκη για μια «δημιουργική αντιπολίτευση» από την πλευρά του ΔΗΣΥ, θέτοντας τους τρεις κύριους άξονες της αντιπολιτευτικής πολιτικής, το Κυπριακό  ζήτημα, την οικονομία και το μεταναστευτικό. O Ν. Αναστασιάδης μιλά για «επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α., για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία και για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού».

Αυτό το αντιπολιτευτικό περίγραμμα στην υποψηφιότητα  του Νίκου Χριστοδουλίδη καλό και ωφέλιμο θα ήταν να συγκρατηθεί, καθώς η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται εδώ ότι συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες αυριανής εκλογικής επιβεβαίωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play