POLITICO: Οι Γερμανοί Πράσινοι εναντίον του Σολτς

POLITICO: Οι Γερμανοί Πράσινοι εναντίον του Σολτς

Πηγή: Αρχείου

Οι Πράσινοι, κυβερνητικοί εταίροι του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελαρίου, κατηγορούν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ενορχηστρώνει την υφαρπαγή της εξουσίας μέσω ενός «σκιώδους υπουργείου Εξωτερικών».

Οι Πράσινοι, κυβερνητικοί εταίροι του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελαρίου, κατηγορούν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ενορχηστρώνει την υφαρπαγή της εξουσίας μέσω ενός «σκιώδους υπουργείου Εξωτερικών».

Περίπου ένα χρόνο αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε αλλαγές στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η κυβέρνησή του είχε σχεδιάσει να παρουσιάσει μια φιλόδοξη στρατηγική στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στη βαυαρική πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο είναι πλέον σχεδόν «νεκρό» καθώς ο κυβερνών συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Scholz, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες της νέας στρατηγικής που ονειρεύεται ο Σολτς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ του Σολτς και της υπουργού Εξωτερικών των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, σχετικά με το ποιος θα πρέπει να δώσει τον τόνο στη γερμανική εξωτερική πολιτική.

Και οι δύο πολιτικοί συγκρούστηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκατριών μηνών της νέας γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα όπως οι παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία και η σωστή προσέγγιση προς την Κίνα, αλλά τώρα η διαμάχη τους αγγίζει πια ένα κρίσιμο θεσμικό ερώτημα: Πού πρέπει να βρίσκεται το κέντρο βάρους της ασφάλειας στρατηγικής ασφάλειας της χώρας; Ο Σολτς προωθείμια νέα επιτροπή για τον εξορθολογισμό των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας των διαφόρων γερμανικών υπουργείων, που ονομάζεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Για τον Σολτς και το σοσιαλδημοκρατικό SPD, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να βρίσκεται μόνο στην καγκελαρία, και αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους», δήλωσε στο POLITICO ο σοσιαλδημοκράτης Michael Roth, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag.

Η Μπέρμποκ και το κόμμα των Πρασίνων της, ωστόσο, πιέζουν σκληρά. Βλέπουν μια υφαρπαγή της εξουσίας από την καγκελαρία, η οποία έχει ήδη αναλάβει κρίσιμη εξουσία λήψης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για τις πολιτικές της ΕΕ, υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play