Σκληρή κριτική Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν

Σκληρή κριτική Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν

Πηγή: Αρχείου

Κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν ασκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν ασκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο για την «κατάρρευση της στεγαστικής πολιτικής». Στο επίκεντρο της δημόσιας και ανοιχτής κριτικής βρίσκεται και η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Κρίσεων (Adfad).

Ακριβέστερα, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και επικεφαλής της αντιπολιτευτικής των «έξι» μειοψηφικών κομμάτων προσάπτει στον Ερντογάν ότι η στεγαστική πολιτική και η πολιτική ενοικίων οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

«Είδα την κατάσταση του λαού μας επί τόπου. Αρνούμαι να κοιτάξω πέρα από την πολιτική και να ευθυγραμμιστώ με την κυβέρνηση. Αυτή η κατάρρευση είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής ενοικίων και της στεγαστικής πολιτικής», δήλωσε ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Δεν θα συναντήσω τον Ερντογάν, το παλάτι του και τις συμμορίες των κερδοσκόπων, σε κανένα έδαφος. Θα πολεμήσω με τους ανθρώπους μου. Μέχρι το τέλος».

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από τους σεισμούς, πληθαίνουν στην γείτονα χώρα οι επικρίσεις ότι, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ήταν ανεπαρκείς, ειδικά κατά τις δύο πρώτες ημέρες της φοβερής καταστροφής. Οι δημοσιογράφοι στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στους επίσημους κρατικούς θεσμούς και τις ευθύνες τους για την διαχείριση της κρίσης, ιδιαίτερα στην Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και  Εκτάκτων Κρίσεων (= AFAD).

Πιο συγκεκριμένα, η  AFAD βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για πολλούς λόγους, με κυριότερους την καθυστερημένη άφιξη σωστικών συνεργείων στις πληγείσες επαρχίες, όπου οι καταστροφές ήταν πάρα πολλές μετά τους πρόσφατους σεισμούς, στις ανεπαρκείς προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και στο γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει για τους επιζώντες, που, όμως, βρίσκονται  κάτω από τα ερείπια.

Η AFAD, από τη μεριά της, δήλωσε ότι έδωσε προτεραιότητα όχι τόσο στην «διαχείριση κρίσεων» όσο στην «διαχείριση κινδύνων», αλλά τίθεται ανοιχτά πια το ερώτημα αν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για σεισμό τέτοιας έντασης,  που πλήττει μια ευρεία περιοχή.

Επισημαίνοντας ότι οι πρώτες 24 έως 48 ώρες είναι κρίσιμες για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ειδικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες,  που βρίσκονται στην περιοχή του σεισμού, επικρίνουν την AFAD ότι δεν έδωσε την αναμενόμενη μάχη στον τόπο της καταστροφής, ιδίως την πρώτη μέρα και την πρώτη νύχτα αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play