500.000 Παριζιάνοι διαδήλωσαν για τις συντάξεις τους

500.000 Παριζιάνοι διαδήλωσαν για τις συντάξεις τους

Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Σε μισό εκατομμύριο ανέρχονται οι Παριζιάνοι που διαδήλωσαν σήμερα λόγω της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σε μισό εκατομμύριο ανέρχονται οι Παριζιάνοι που διαδήλωσαν σήμερα λόγω της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο αριθμός ανακοινώθηκε από την Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι στέκεται από την αρχή απέναντι στην κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερα, μια δεύτερη, εθνικής κλίμακας απεργία πραγματοποιήθηκε μετά από μια παύση δύο εβδομάδων ενάντια στον μεταρρυθμιστικό της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα διυλιστήρια και τα σχολεία είναι αυτά που επηρεάστηκαν κυρίως από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πράγματι, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία στην μακρονική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρέχουσα ηλικιακή δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν ότι η περίοδος καταβολής των ασφαλίστρων που απαιτείται για την πλήρη συνταξιοδότηση θα αυξηθεί ταχύτερα και ότι θα καταργηθούν τα προνόμια που ισχύουν για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Αν και η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 62 ετών στο ισχύον σύστημα, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την περίοδο πληρωμής των ασφαλίστρων πρέπει να εργάζονται περισσότερο, ενώ, στην ηλικία των 67 ετών, οι πληρωμές συντάξεων ξεκινούν ανεξάρτητα από την περίοδο πληρωμής των ασφαλίστρων. Η κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δεν προβλέπουν καμία αλλαγή σε αυτό το άρθρο και προβλέπεται αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1200 ευρώ μηνιαίως.

Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι άδικη και περιγράφουν τα σχέδια ως «σκληρά». Τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι παρατηρείται πτώση των ποσοστών του Μακρόν και της Μπορν, χωρίς, ωστόσο, να επωφελούνται οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις ουσιαστικά.

Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν κατηγορεί την ριζοσπαστική αριστερά των NUPES ότι, με την πολιτική της, υπονομεύει τις πιθανότητες να απορριφθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λε Πεν τόνισε ότι το κόμμα της «είναι εκεί που πρέπει ως κόμμα της αντιπολίτευσης», εννοώντας με αυτό την Εθνοσυνέλευση. Η έμπειρη πολιτικός κατήγγειλε την πολιτική συμπεριφορά των βουλευτών του αριστερού Ζαν – Λυκ Μελανσόν ως «παιδική», αφού δεν δίνουν βάρος στην θεσμική ανατροπή του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου: «Όσο περισσότερο οι αριστεροί των Nupes θα καταθέτουν χιλιάδες τροπολογίες, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχουμε να απορρίψουμε αυτό το νομοσχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν».

Η ριζοσπαστική αριστερά και ο Μελανσόν επενδύουν κυρίως στις κοινωνικές κινητοποιήσεις και την κινηματική δράση. Εντούτοις, αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει έως τώρα τους αναμενόμενους πολιτικούς καρπούς. Ο Μακρόν εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και η Λε Πεν έχει δίκιο κατά το ότι το κεντρώο – κεντροδεξιό μέτωπο εξουσίας δεν αμφισβητείται ακόμη σοβαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play