Le Monde: Γιατί η Γαλλία είναι απρόθυμη να παραδώσει τανκς Leclerc στην Ουκρανία

Le Monde: Γιατί η Γαλλία είναι απρόθυμη να παραδώσει τανκς Leclerc στην Ουκρανία

Πηγή: Αρχείου

Ο γαλλικός βαρύς θωρακισμένος στόλος μειώνεται σε 226 και το Παρίσι δεν έχει άμεση λύση αντικατάστασης. Από την ουκρανική πλευρά, ευνοούμε τα γερμανικά Leopards, τα οποία είναι ευκολότερα στη συντήρηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Το ερώτημα προέκυψε πολύ γρήγορα μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, της αποστολής στην Ουκρανία γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και American Abrams: θα ακολουθήσει η Γαλλία το κίνημα και με τη σειρά της θα παραδώσει σύγχρονα βαριά άρματα μάχης στις δυνάμεις από το Κίεβο; Θα συμφωνήσει ο στρατός να αποχωριστεί μερικά από τα 226 παρακολουθούμενα Leclerc που διαθέτει; Ή θα αρκεστεί στην αποστολή του AMX-10 RC, μιας ελαφριάς δεξαμενής τοποθετημένης σε τροχούς που σταδιακά αποσύρεται από την υπηρεσία, όπως ανακοίνωσε ο Emmanuel Macron στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσημα, «συζητήσεις» διεξάγονται εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ Παρισιού και Κιέβου σχετικά με τη σκοπιμότητα παροχής Leclercs στις ουκρανικές δυνάμεις και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Σύμφωνα με τα Elysée, το θέμα αναφέρθηκε ξανά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky. «Οι συζητήσεις μεταξύ Γάλλων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται, ιδίως για να εκτιμηθεί η σχέση κόστους-οφέλους μιας τέτοιας προμήθειας», εξηγεί επίσημη πηγή, αποκλείοντας την υπόθεση της ταχείας παράδοσης.

Ένα άρμα μάχης δεν είναι, είναι αλήθεια, ένα κομμάτι εξοπλισμού όπως τα άλλα. Αιχμή του δόρατος των στρατών, είναι η μόνη χερσαία μηχανή που συνδυάζει την κινητικότητα (με τα ίχνη της), την προστασία (με την πανοπλία της) και τη δύναμη πυρός (με το πυροβόλο 120 χλστ.). «Ένα Leclerc μπορεί να οδηγήσει έως και 80 km/h, να καταστρέψει μετακινώντας έναν στόχο που βρίσκεται 4.000 μέτρα μακριά, ενώ προστατεύει το πλήρωμά του από τα εχθρικά πυρά», διευκρινίζει ο συνταγματάρχης Alexandre de Féligonde, διοικητής σώματος του 1ου συντάγματος κυνηγητών (1er RCh) του Βερντέν, που διοικεί το τεθωρακισμένο τάγμα που έστειλε η Γαλλία στη Ρουμανία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένα δεκατρία άρματα μάχης Leclerc, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα της ανατολικής πλευράς της Ευρώπης.

Πηγή: Le Mondε.fr/ Cédric Pietralunga

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play