Ο ελαφρώς αγχωμένος κ. Στόλτενμπεργκ
Πηγή: spiegel
Επανήλθε με εκπλήσσουσα βιασύνη και σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος παρεμβαίνει πάραυτα, σε μερική αντιδιαστολή προς άλλες υποθέσεις της Συμμαχίας, προκειμένου να αποκαταστήσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου.
Ιδιαίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας και θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι, παρά τα εμπόδια που συναντά η Άγκυρα, είναι η ταχύτερη ενταξιακή διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία του οργανισμού. ¨ Η πίστη του Στόλτενμπεργκ είναι βαθιά. «Είμαι πεπεισμένος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν τα πρωτόκολλα ένταξης στα κοινοβούλιά τους. Και αυτό ισχύει και για την Τουρκία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. σε συνέντευξη Τύπου, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι η ενταξιακή διαδικασία στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (…) Κανονικά οι ενταξιακές διαδικασίες χρειάζονται χρόνια, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη τον περασμένο Μάιο και ήδη τον Ιούλιο οι τριάντα σύμμαχοι είχαν προσκαλέσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».
Ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της μεταβαλλόμενης κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, βρίσκονται τώρα «σε διαφορετική κατάσταση», καθώς αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας για τη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη μετάβαση στο ΝΑΤΟ.
«Είναι αδιανόητο ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα αντιμετώπιζαν στρατιωτικές απειλές χωρίς απάντηση του ΝΑΤΟ», είπε, με κάποια έκδηλη υπερβολή, ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετέχουν ήδη de facto σε συναντήσεις και συνομιλίες πρεσβευτών, επιτροπές εντός του στρατιωτικού οργανισμού.
Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία προσέκρουσε στην απροθυμία της Τουρκίας, το κύριο εμπόδιο για την «έκφραση» της ένταξης μετά την επίσημη αίτησή της για ένταξη τον περασμένο Μάιο. Η Άγκυρα αρνείται να δεχτεί την είσοδό τους μέχρι αυτή να παραδώσει όλα τα άτομα που κατηγορούνται ότι ανήκουν σε κουρδικές οργανώσεις που η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές ομάδες, ιδίως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Το τουρκικό βέτο άρθηκε για πρώτη φορά την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε μια τριμερή συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια συμφωνία που τώρα οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί διεκδίκηση τιμής, αλλά που δεν μεταφράστηκε σε μια πιο συμφιλιωτική στάση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία επιμένει στην έκδοση ατόμων που συνδέονται με το PKK.
Υπό αυτήν την έννοια, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε προχθές ότι η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει στη χώρα του μια σειρά από αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αιτήματα με τα οποία η Σουηδία δεν μπορεί και δεν θέλει να συμμορφωθεί.
«Θέλουν πράγματα που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τους δώσουμε, και τώρα η απόφαση εναπόκειται στους Τούρκους».
Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ υπερασπίστηκε, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες σέβονται τις αντιτρομοκρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Τουρκία και δεσμεύονται για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας, καλώντας τις τουρκικές αρχές να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση.
Η ταχύτητα των κινήσεων του Στόλτενμπεργκ είναι χαρακτηριστική και ελπίζεται η βιασύνη να μην του κοστίσει κάποιο ατύχημα, αυτές τις ημέρες των πυρετωδών διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας