Αυστριακή υπουργός Άμυνας: Για τον κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ άουτ

Αυστριακή υπουργός Άμυνας: Για τον κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ άουτ

Πηγή: Spain's News

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνουν μπλακ άουτ, αλλά πότε»

Για τον κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ άουτ, τόσο στην Αυστρία όσο και σε τμήματα της ΕΕ, προειδοποιεί η Αυστριακή υπουργός Άμυνας, Κλαούντια Τάνερ.

Το σωστό ερώτημα, δεν είναι εάν θα γίνουν μπλακ άουτ, αλλά πότε θα γίνουν, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt, βασίζοντας τις εκτιμήσεις της σε εμπειρογνώμονες των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων.

«Για τον Πούτιν, οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ στα δίκτυα τροφοδοσίας αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτά είναι μόνο θεωρίες. Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Αυστρία και την ΕΕ για μπλακ άουτ», υπογραμμίζει η Τάνερ.

Στη συνέντευξη, η υπουργός Άμυνας περιγράφει το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης και του στρατού, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος λόγω κυβερνοεπιθέσεων. Μάλιστα, σημειώνει πως η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από το 2020.

«Η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες πολιτικής προστασίας και ο στρατός διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, συχνά με τη συμμετοχή δήμων και σχολείων. Διανέμουμε επίσης σε δημόσιους χώρους φυλλάδια με τίτλο “Μπλακ άουτ – και μετά;”, παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος καθώς και πώς να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν εγκαίρως βασικά είδη», εξηγεί.

«Γνωρίζατε ότι την τέταρτη ημέρα ενός μπλακ άουτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα μπορούσε πλέον να φροντίσει τον εαυτό του;», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων, η Τάνερ επισημαίνει πως στόχος είναι να επενδυθούν περίπου 180 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την επέκταση των 100 «αυτοδύναμων στρατώνων», οι οποίοι θα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και θα μπορούν να λειτουργούν για δύο εβδομάδες. Επίσης, 12 στρατόπεδα προετοιμάζονται ήδη ως «νησίδες ασφαλείας», προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εκπροσώπους των αρχών ασφαλείας και εθελοντές, σε περίπτωση κρίσης.

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, κάνει λόγο για «πόλεμο φθοράς», που διεξάγεται με μεγάλη ένταση και μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Εκτιμά ότι πιθανόν να μειωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου η Ουκρανία και η Ρωσία να προετοιμαστούν «για μια νέα επίθεση την άνοιξη». Σε άλλο σημείο, σχολιάζει πως παρά τις νίκες που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός, «δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ποτέ νικητής σε αυτόν τον πόλεμο».

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι σημαντικό να διεξάγονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και το βάρος να πέφτει ολοένα περισσότερο στη διπλωματία. «Υπάρχει βέβαια και η άποψη ορισμένων κρατών στην ΕΕ ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να αποφασίσει μόνη πότε θα διαπραγματευτεί και με ποιον στόχο. Μπορεί βέβαια να το δει κανείς και αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία στηρίζει την Ουκρανία εδώ και μήνες με όπλα και βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο ώστε να προσδιορίσουν ποιο είναι το όριο αυτού του πολέμου και πότε θα έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε μια κατάλληλη μορφή», δηλώνει ακόμη η Τάνερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play