Με σταθερό τιμόνι

Με σταθερό τιμόνι

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023, η κυβέρνηση ολοκληρώνει με επιτυχία τον πρώτο της τετραετή κύκλο ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας. 

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023, η κυβέρνηση ολοκληρώνει με επιτυχία τον πρώτο της τετραετή κύκλο ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας. 

Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα έχει καταφέρει, όχι μόνο να διαχειριστεί τις τεράστιες επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων, όπως η πανδημία, η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, ο εισαγόμενος πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους του χρήματος, αλλά και να μειώσει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες. Πέτυχε να διατηρήσει υπό έλεγχο τη δημοσιονομική της πορεία, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να περνά από ένα μικρό έλλειμμα της τάξης του 1,6% φέτος σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2023.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2022 με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023, με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με φέτος, αλλά και πάλι τριπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παραμείνει σε θετική τροχιά σε μια χρονιά, όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση.

Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στην ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ανάπτυξης. Τη χρονιά που πέρασε, η χώρα σημείωσε ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών και των ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Ελλάδα αναδείχθηκε από τον Economist παγκόσμια πρωταθλήτρια ως προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία και επιλέγεται σήμερα από παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Οι εξαγωγές ξεπερνούν πλέον, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ έχουμε σήμερα έξι κατηγορίες αγαθών με εξαγωγές που ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, έναντι μόλις μίας πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Τα οφέλη από τη θετική πορεία της οικονομίας διαχέονται ήδη στην κοινωνία. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες και οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είναι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, που στην πράξη σημαίνει ότι παρέχουν καλύτερες προοπτικές αμοιβής. Χάρη στην ανάπτυξη που πετύχαμε, στηρίξαμε – και συνεχίζουμε να στηρίζουμε – με μόνιμες παρεμβάσεις το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών  και των συνταξιούχων. Διευρύνουμε και ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική, με πρωτοβουλίες όπως το πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, για την ενίσχυση των νέων με στόχο την απόκτηση κατοικίας. Στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον περιορισμό της κατανάλωσης, με μέτρα όπως η εφαρμογή και η διατήρηση του πλαφόν 3% στην αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθώσεων – μια ρύθμιση που επιμερίζει δίκαια το πρόσθετο κόστος μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.  Κατευθύνουμε στα επόμενα χρόνια πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω του ΕΣΠΑ, του Ελλάδα 2.0 και των αγροτικών ταμείων, ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν καινούρια σχέδια, να γίνουν βιώσιμες, ανταγωνιστικές.

Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 20ετίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει να πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα συμβεί γιατί οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε επίπεδο  ρεκόρ, στα 12 δισ. ευρώ το 2023, ενώ σε αυτούς τους πόρους θα προστεθούν το 2023 και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω των οποίων θα κατευθυνθούν 15,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Αρχίζει να υλοποιείται το νέο ΕΣΠΑ, με δράσεις ύψους 26,5 δισ. ευρώ, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πρωτοβουλία “Connecting Europe” για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πόροι αυτοί μετατρέπονται σε νέες παραγωγικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε περισσότερη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και σήμερα μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Αρκεί να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε και να συνεχίσουμε, με σταθερό τιμόνι, να βαδίζουμε μπροστά.

* Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play