Ντονμπάς: σφοδρές συγκρούσεις και ρωσικά σχέδια

Ντονμπάς: σφοδρές συγκρούσεις και ρωσικά σχέδια

Πηγή: αρχείου [newsweek/aljazeera]

Πλέον, ο ρωσικός στρατός υιοθετεί μια νέα τακτική: Αντί για μεγάλης κλίμακας επίθεση, τώρα χρησιμοποιούνται μικρότερες μονάδες. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν, όμως, να προβάλουν επιτυχή αντίσταση

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία γίνεται για άλλη μια φορά το σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία μιλά για κάποιες κατακτήσεις εδαφών συνεχίζει τις επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, η καταστροφή του οποίου φαίνεται να είναι ο βασικός σχεδιασμός του Πούτιν.

Πλέον, ο ρωσικός στρατός υιοθετεί μια νέα τακτική: Αντί για μεγάλης κλίμακας επίθεση, τώρα χρησιμοποιούνται μικρότερες μονάδες. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν, όμως, να προβάλουν επιτυχή αντίσταση.

Η Ρωσία είχε αναφέρει προηγουμένως ότι κέρδισε έδαφος στο Ντονμπάς: «Στην περιοχή του Ντόνετσκ, οι ρωσικές μονάδες συνέχισαν τις επιθέσεις τους και εκδίωξαν τον εχθρό από τις οχυρωμένες θέσεις τους», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού για τις επιθέσεις στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές επιθέσεις προφανώς επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην πόλη  Αρτεμόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Περισσότερες από 20 κατοικίες έχουν δεχθεί πυρά, όπως ανέφερε η Ουκρανία. Τα στρατεύματα εισβολής έχουν συγκεντρώσει στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό γύρω από το Ατρτεμόβσκ και ως εκ τούτου, προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη, η οποία, εδώ και έξι μήνες, πυροβολείται με ρουκέτες.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα στο νότο, οι μάχες γύρω από το Αρτεμόβσκ εντάθηκαν, γιατί η Ρωσία αναζητά ξανά μια σημαντική επιτυχία μετά τις ήττες, το φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές της στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο. Οι περιοχές Χερσώνα, Ντόνετσκ και Χάρκοβο λέγεται ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα από διακοπές ρεύματος. Επιθέσεις στις υποδομές αναφέρθηκαν επίσης από την περιοχή της Οδησσού, τη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο.

Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν διακοπές ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Αν και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στην παροχή ρεύματος λόγω της ζημιάς.

Όταν ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία είχε μόλις συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μακριά από το ρωσικό δίκτυο.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι να αποσυνδεθεί η Ουκρανία από το δίκτυο. Με την έναρξη του πολέμου, οι Ρώσοι έχασαν από τον έλεγχό τους ολόκληρο το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος του Πούτιν είναι πλέον σαφής: να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα των Ουκρανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play