DW – Le Soir: Προσωρινή κράτηση για την Καïλή
Πηγή: POLITICO
Προσωρινή κράτηση για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και στα στοιχεία του ύποπτου ευρωβουλευτή αναφέρεται το θέμα της Le Soir και της Deutsche Welle.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή βρίσκεται ανάμεσα στους 4 που τέθηκαν από το μεσημέρι σε προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της επιχείρησης «καθαρά χέρια», την οποία έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας οι άλλοι τρεις είναι ο σύντροφός της, ένας πρώην ευρωβουλευτής επίσης από την ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών, και ένας λομπίστας από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα ο πατέρας της κυρίας Καϊλή, που εντοπίστηκε να κρατά βαλίτσα με χρήματα βγαίνοντας από ξενοδοχείων των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ελεύθερος αφέθηκε και ο Λούκα Βιζεντίνι, ισχυρό στέλεχος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Ποιος είναι ο νέος ύποπτος ευρωβουλευτής
Η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας είναι λιτή, αποτυπώνει σε λίγες γραμμές τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοινώνει ότι υπάρχει και νέος ύποπτος ευρωβουλευτής χωρίς να αναφέρει όνομα, καταλήγει ότι σε αυτή τη φάση των ανακρίσεων δεν πρόκειται να δοθούν άλλες πληροφορίες και ότι ο τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης μέσω ανακοινώσεων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες: οργανωμένο, έγκλημα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά. Η εφημερίδα Le Soir σε άρθρο της δίνει στη δημοσιότητα το όνομα του δευτέρου φερόμενου ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση ευρωβουλευτή, ο οποίος όμως δεν κρατείται. Πρόκειται για τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Χθες βράδυ έγινε έφοδος στο σπίτι του υπό την παρουσία και τον έλεγχο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως επισημαίνουν οι Le Soir και το περιοδικό Knack. Από αξιωματικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πάταξης της Διαφθοράς OCRC κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές κι άλλο υλικό.
Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη, αλλά κι ένας βοηθός του Ταραμπελά δεν θέλησε να αντιδράσει. Ο Μαρκ Ταραμπελά γεννήθηκε το 1963, διετέλεσε δήμαρχος μικρής κοινότητας, και από 2004 μέχρι το 2007 και από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα είναι ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Διετέλεσε επίσης Βαλόνος υπουργός Εκπαίδευσης και υπουργός Νεολαίας της Γαλλικής Κοινότητας. Τον περασμένο Οκτώβριο, προσκεκλημένος του ενημερωτικού δικτύου LN26, προέβη στην εκτίμηση ότι «το να λασπολογεί κανείς το Κατάρ είναι γελοίο και υποκριτικό» επειδή «η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες ιδιαίτερα στο εργασιακό δίκαιο». Πάντως από την Παρασκευή το βράδυ που ξέσπασε η υπόθεση δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από επίσημα χείλη του Κατάρ.
Κουλτούρα ατιμωρησίας
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής μας Νίκος Μπέλος, η έρευνα των βελγικών δικαστικών αρχών για το σκάνδαλο με το Κατάρ και την προσαγωγή πέντε ύποπτων για δωροδοκία και δωροληψία, μεταξύ των οποίων και της Ελληνίδας αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, σε επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών από την κ. Καϊλη, ενώ η σοσιαλιστική ομάδα ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Απομένει πλέον μόνο ο τίτλος της αντιπροέδρου του σώματος, ο οποίος για να αφαιρεθεί απαιτείται ψηφοφορία σε συνεδρίαση της ολομέλειας, κάτι που προφανώς θα γίνει τις επόμενες μέρες. Η άμεση αντίδραση της κ. Μετσόλα και των πολιτικών ομάδων, δείχνει και την ανησυχία των σημερινών αξιωματούχων για τη δεινή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωβουλή, από τη συσσώρευση παρόμοιων σκανδάλων εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το τωρινό συμβάν δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, εδώ και δεκαετίες στην Ευρωβουλή επικρατεί κουλτούρα ατιμωρησίας, λόγω της απουσίας ανεξάρτητων ελέγχων ηθικής φύσεως. Οι έλεγχοι εντός του θεσμικού οργάνου είναι ανεπαρκείς και προβληματικοί, δηλώνει από τη πλευρά του, ο Ιταλός καθηγητής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου στην Μπριζ του Βελγίου, Αλμπέρτο Αλαμάνο. Όπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα, η Ευρωβουλή θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και άμεσα, γιατί μόνο έτσι θα έχει νόημα και ο αυτοχαρακτηρισμός της ως «ναός της δημοκρατίας». Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ανήκει επίσης στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, μιλώντας χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, υπερασπίστηκε τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται, εκθειάζοντας την απόφαση αναστολής της κομματικής ιδιότητας από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ τάχθηκε υπέρ της μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοιους είδους φαινόμενα.
«Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς»
«Δεν ανεχόμαστε φαινόμενα διαφθοράς, η διαφθορά είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία…. ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αυστηρούς κανόνες κατά του λόμπινγκ, αυστηρότερους και από τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια» είπε η κυρία Μπάρλεϊ. “Αλλά όταν μπαίνει εγκληματική ενέργεια, δεν βοηθά κανένας κώδικας συμπεριφοράς, κανένας κανόνας διαφάνειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινούμαστε με τα μέσα του ποινικού δικαίου, όπως φάνηκε δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση». Σύμφωνα με βουλευτές και ειδικούς, το σκάνδαλο διαφθοράς ενδέχεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. «Φοβάμαι ότι δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της έρευνας. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι κατηγορίες, τότε θα έχουμε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, αν όχι το μεγαλύτερο, στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό με στενοχωρεί βαθύτατα», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων ΝτάνιελΦρόιντ σε βαυαρική εφημερίδα. «Η υπόθεση Καϊλή και οι πιθανές διασυνδέσεις με το Κατάρ έδειξαν «πόσο επιθετικά τρίτες χώρες προσπαθούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία» υπογράμμισε.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μαρκβαρντ έγραψε στο Twitter ότι το σκάνδαλο διαφθοράς κλονίζει όχι μόνο την εμπιστοσύνη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αποτελεί και επίθεση στη δημοκρατία. «Εάν αποδειχτεί ότι το Κατάρ ήθελε να χρησιμοποιήσει τη διαφθορά για να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» σημείωσε προσθέτοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες η προγραμματισμένη ψηφοφορία επί τους θέματος κατάργησης τις βίζας για Καταριανούς, “είτε θα παραπεμφθεί εκ νέου στην επιτροπή εσωτερικών, προκειμένου να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα, είτε θα την καταψηφίσουμε ως Κοινοβούλιο». Τέλος ο εκπρόσωπος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής των Χριστιανικών Κομμάτων Γκίντερ Κριχμπάουμ ζήτησε από την Κ.Ο. των Σοσιαλιστών να διασαφηνίσει σε ποια θέματα εργάστηκε η κυρία Καϊλή και ποιες αποφάσεις πιθανόν να επηρέασε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας