Μελόνι: Ευρωφιλίες ή λυκοφιλίες

Μελόνι: Ευρωφιλίες ή λυκοφιλίες

Πηγή: scmp

Η ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός, φαινόταν, να απολαμβάνει να παίζει τον ρόλο του τέλειου ευρωφίλου

Το 2014, η Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε την Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ. Πριν από δύο μήνες, στο κατώφλι της κατάκτησης της εξουσίας, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «οι καλές στιγμές τελείωσαν».

Αλλά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η νέα, ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας έπαιξε διαφορετικό ρόλο – κουβεντιάζοντας φιλικά και χαμογελώντας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας συναντήσεων με τους ηγέτες μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που δαιμονοποίησε στον δρόμο προς τη νίκη της. 

Ισχυρίστηκε ότι βρήκε «αυτιά που ήταν πρόθυμα να ακούσουν», αποκαλώντας τις συνομιλίες «ειλικρινείς και θετικές». Στόχος της, είπε, ήταν να συναντηθεί από κοντά και να διαλύσει τις προκαταλήψεις για εκείνη. Κάποια στιγμή μάλιστα, η Μελόνι συνάντησε μια ομάδα θαυμαστών που φώναξαν το όνομά της και ζήτησαν selfies. Αστειεύτηκε: «Υπόσχομαι ότι δεν τους πλήρωσα».

Η ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός, φαινόταν, να απολαμβάνει να παίζει τον ρόλο του τέλειου ευρωφίλου.  

Μπορεί να μην κρατήσει. 

Η Μελόνι  και το ακροδεξιό κόμμα των Αδερφών της Ιταλίας, οδήγησαν έναν δεξιό συνασπισμό στη νίκη τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενοι να πιέσουν την ΕΕ, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μια οικονομική και πολιτική καταιγίδα. Στην ατζέντα της είναι μια ενεργειακή κρίση, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η πρόβλεψη για ύφεση για το επόμενο έτος.  

Ωστόσο, για να διατηρήσει τον έλεγχο του χρέους της Ιταλίας και να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η Μελόνι πρέπει να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες και να καθησυχάσει τους ηγέτες της Ευρώπης ότι είναι ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια. Συγκεκριμένα, θέλει να επαναδιαπραγματευτεί ένα πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία για την Ιταλία — παρόλο που οι Βρυξέλλες έχουν ήδη πει όχι.

Ακόμη και πριν από τις εκλογές, η Μελόνι άρχισε να προσεγγίζει τις Βρυξέλλες για να κατανοήσει καλύτερα πώς λειτουργούν. 

Στη συνέχεια, έκανε εύστοχα στις Βρυξέλλες το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός.

Ο πρώτος της σταθμός την Πέμπτη ήταν ένα άτυπο γεύμα στην κατοικία του Ιταλού πρέσβη με τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ήταν και ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

«Ήταν κυρίως σε διάθεση ακρόασης», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Το κλίμα ήταν πολύ γαλήνιο». 

Στη συνέχεια έκανε τον γύρο με τους προέδρους των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ: ​​την Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Σαρλ Μισέλ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Μελόνι έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τη Μέτσολα, με τους δύο να μιλούν με ονομαστικούς όρους κυρίως στα ιταλικά. Η Μέτσολα κάλεσε τη Μελόνι να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είπε ότι είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την Ουκρανία» — μια σημαντική ανησυχία δεδομένης της φιλικής προς τη Ρωσία πίεσης στην ακροδεξιά. 

Η Μελόνι είπε στη Μέτσολα ότι «είναι πολύ χαρούμενη που επέλεξε τις Βρυξέλλες και την ΕΕ ως την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό. Αντιπροσωπεύει μια ξεκάθαρη θέση που έχει λάβει η Ιταλία και με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε».

Η Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ισχυρό σήμα» την επιλογή της Μελόνι να έρθει στις Βρυξέλλες και χαιρέτησε θερμά την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό της προεκλογικής περιόδου, όταν η φον ντερ Λάιεν προκάλεσε την αντίδραση της ιταλικής ακροδεξιάς με την προειδοποίησή της ότι η ΕΕ έχει «εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τη χώρα εάν τα πράγματα πάνε σε «δύσκολη κατεύθυνση».

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Μελόνι θα παραμείνει μαχητικός ηγέτης στα θέματα της ΕΕ.

Μιλώντας μετά τις συναντήσεις, η Μελόνι προειδοποίησε ότι η Ιταλία «θα προσέξει τα εθνικά συμφέροντα της στην ΕΕ» και απαρίθμησε αρκετά επίμαχα ζητήματα για τα οποία έκανε την υπόθεση της Ιταλίας. Έθιξε τα κονδύλια για την ανάκαμψη της πανδημίας, τονίζοντας την αποφασιστικότητά της να προσαρμόσει το σχέδιο δεδομένων των «νέων προτεραιοτήτων» της Ιταλίας – την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση της μετανάστευσης. 

Πράγματι, οι μάχες αναπόφευκτα βρίσκονται μπροστά. Το ταξίδι της Μελόνι στις Βρυξέλλες έγινε με φόντο την πρώτη ίσως σύγκρουσή της με ένα συνάδελφό της μέλος της Ε.Ε. Η κυβέρνησή της αρνήθηκε να αφήσει ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών με γερμανική σημαία να ελλιμενίσει στη χώρα, αναγκάζοντας το Βερολίνο να παρέμβει. 

Η Μελόνι άφησε το δικό της σήμα ότι η ευρωφιλική μεταμόρφωση της δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Η Ευρώπη ζει στην ταυτότητα των εθνών της», έγραψε. 

Το άγραφο υπονοούμενο; Αυτή η ταυτότητα δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες. 

πηγή: Politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play