Η Ε.Ε. «παγώνει» δισεκατομμύρια ευρώ Ρώσων ολιγαρχών

Η Ε.Ε. «παγώνει» δισεκατομμύρια ευρώ Ρώσων ολιγαρχών

Πηγή: pymnts/EUOBSERVER

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, εκτιμά ότι αυτά τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα ταμείο αποζημίωσης για την Ουκρανία

17,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, αλλά και οντοτήτων έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επτά κράτη μέλη, μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Κατά την εκτίμησή του, αυτά τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα ταμείο αποζημίωσης για την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να διογκώνεται. Περίπου 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών και οντοτήτων έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επτά κράτη μέλη, μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσαν «να μεταφερθούν σε ένα ταμείο αποζημίωσης για την Ουκρανία»Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους μετά τον πόλεμο.

Όμως, ο Ν. Ρίντερς προειδοποίησε ότι «αυτό το ποσό απέχει πολύ από το να είναι αρκετό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης».

Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν επίσης στο «πάγωμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στον κόσμο, ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «εγγύηση», εκτίμησε ο επίτροπος, ο οποίος τόνισε ότι «η Ουκρανία θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για την ανοικοδόμηση. Κατά την άποψή μου, είναι τουλάχιστον δυνατό να διατηρηθούν αυτά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση έως ότου η Ρωσία συμμετάσχει οικειοθελώς στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play